Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
https://lh6.googleusercontent.com/-l5CDO8EIeYs/UG2dO0wJt6I/AAAAAAAAILM/S0auW0ikqDg/s800/header_V1c_942x226.png

A cikk eredetije: http://www.e-cigarette-forum.com/infozone/news/exclusive-ecf-interview-dr-konstantinos-farsalinos.html

“Ha nyilvánosan akarod kifejezni a véleményedet az e-cigarettáról, nem ártana képben lenned azzal, amiről beszélsz”

Dr. Konstantinos Farsalinos egy görög szív és érrendszeri specialista, aki az elmúlt években komoly nemzetközi népszerűségre tett szert az e-cigarettával kapcsolatos úttörő klinikai kutatásaival.
Az ECF-nek tett nyilatkozatában beszélt az e-liquid összetevőivel kapcsolatos új kutatásáról, amelyet a vaperek és e-cigarettával foglalkozó cégek nyújtotta közösségi finanszírozás tett lehetővé.
Beszélt nekünk a munkájáról, a vapelés jövőjéről és arról, hogy nem minden elismert szakértő a valóságot állítja.

E-Cigarette Forum: A Napi munkája során szív és érrendszeri kutatásokkal foglalkozik egy belga kórházban, mi vezette mégis arra, hogy az e-cigaretta vizsgálatára kezdjen összpontosítani? Sokan kíváncsiak lehetnek az összefüggésre.
Dr Farsalinos: Teljesen véletlenül történt, épp egy a dohányosok szívrendellenességeivel kapcsolatos kutatást fejeztem be éppen, amikor két barátomtól egy képüzenetet kaptam, rajta az újonnan vásárolt e-cigarettájukkal.

Az első reakcióm az volt, hogy fölösleges dologra szórták el a pénzüket; ha valóban le akartak volna szokni a dohányzásról, felírtam volna nekik a szükséges gyógyszereket. De ők kitartottak mellette és folyamatosan küldték az újabb képeket. Egy idő után már beláttam, hogy tényleg bevált nekik a dolog.
Arra gondoltam, hogy ez egy olyan dolog, ami komolyabb, tudományos vizsgálódást érdemelne, szóval elkezdtem kutakodni a lehetséges előnyeiről. Felfedeztem egy görög e-cigaretta fórumot, ahol önkéntesekre is akadtam az első klinikai vizsgálatomhoz.

Az egészségügy területéről sok ember úgy tűnik automatikusan negatívan áll hozzá a dologhoz. Úgy érzi, hogy ön és csapata magányosan utakon jár?
Tavaly eléggé magányosnak éreztem magam. Tényleg csak páran végeztünk hasonló kutatást és valószínűleg őrültnek tűntünk a kollégák szemében. Viszont egyre gyarapodunk, az e-cigaretta egyre nagyobb elismertségnek örvend. Az elmúlt pár hónapban egyre többen támogatnak minket tudományos és orvosi körökből.

Miért most bukkannak fel ezek az emberek?
Még nincs elegendő kutatásból származó adatunk, de már így is jóval előrébb vagyunk, mint az elmúlt években. Ez alatt az idő alatt a közvélemény a negatív kampány ellenére megkedvelte az e-cigarettát. Úgy vélem ezek a tények győzték meg őket, hogy jobban szemügyre vegyék a dolgot.
Szerintem az emberek többsége aki leszólja az e-cigarettát, nem igazán rendelkezik behatóbb ismeretekkel róla.
Ha nyilvánosan akarod kifejezni a véleményedet az e-cigarettáról, nem ártana képben lenned azzal, amiről beszélsz. Mert azzal amit tudósként mondunk sok ember véleményét befolyásoljuk.
Sok dohányost ismerek akit már a kipróbálásáról is sikerült eltántorítani. Még rosszabb amikor sokan visszaszoknak a hagyományos cigarettára miután hallják a tudósokat a lehetséges veszélyekről vitatkozni; a probléma az, hogy a dohányzás kockázatait gyakran elfelejtik megemlíteni.
Lehangoló iróniáról van itt szó.
Senki sem számít arra, hogy az e-cigaretta tökéletesen biztonságosnak, egy egészséges hobbynak bizonyuljon.. de nem is kell hogy az legyen.
Ez érdekes, mert abból amit a sajtóban látok az emberek nem elégedettek a vapeléssel amíg be nem bizonyul, hogy 100%-osan kockázatmentes.
Ismer akár egy olyan gyógyszert is aminek nincs mellékhatása? Például a paracetamol világszerte használt, mégis elsődleges oka annak hogy emberek saját magukat ölik meg; ha bevesz belőle egyszerre 10 tablettát, akut májelhalás következhet be.
Fontos megérteni, mi nem azt állítjuk, hogy az e-cigaretta egy minden értelemben hasznos dolog.
Hasznos a dohányosoknak, mindenki másnak pedig nem az. Nem javasolnám a nemdohányzóknak hogy kezdjenek el vapelni. Viszont dohányosoknak, figyelembe véve a dohánytermékek pusztító hatását, ez egy teljesen forradalmi módja a káros hatások csökkentésének.
Valójában az ideális az lenne, ha a vapelés csak egy köztes állomás lenne a teljes leszokás felé vezető úton.
A fő különbség, hogy a dohánytermékek célja, hogy az emberek nemdohányzóból dohányzóvá váljanak. A kezdetektől fogva az e-cigaretta úgy volt reklámozva, hogy dohányosból vaperré váljon valaki, nem pedig nemdohányzóból legyen vaper.
Az e-cigaretta cégeknek nincs szükségük arra, hogy fiatalokat és nemdohányzókat szólítsanak meg, ez az a nagy különbség amit a Dohányzásfelügyelet (Tobacco Control) nem hajlandó elfogadni.
Mégis a sajtó gyakran közöl sztorikat arról, hogy a gyerekek ugyanolyan menőnek tartják, mint a dohányzást. Van ebben valami igazság?
Az Egyesült Államokból és az Egyesült Királyságból rendelkezünk ilyen adatokkal, de a főcímek nem egyeznek az eredményekkel, ha jobban megvizsgáljuk őket. Erre a legjobb példa a legutóbbi CDC felmérés. Sokan a CDC-nél azon a markáns véleményen vannak, hogy az e-cigarettával új „nikotinjárvány” elterjedésének lehetünk tanúi. Viszont azt elfelejtették megkérdezni a fiataloktól, hogy gyakori használók-e? Az eredmények ebből a kérdésből származtak : Kipróbáltad-e az elmúlt 30 napban az e-cigarettát? A CDC szerint egyetlen slukk is elég ahhoz a 30 napban, hogy valakit használónak tekintsünk.

Ha ezt nézzük hányan válaszoltak a nemdohányzók közül a fenti kérdésre igennel 0,5%-ot kapunk.
Az eredményt problémaként értelmezték, pedig nem az. A józan ész szerint 0,5 százalék majdnem semmi.

Mások még jobban eltúlozták az eredményeket. Nem akarok senkit se megnevezni, mert egyszerűen nem akarok nagyobb nyilvánosságot biztosítani nekik. Vannak olyan Egyesült Államok-béli orvosprofesszorok akik nevetségessé teszik magukat és sajnos az egyetemüket is, mert azok hivatalos weblapján jelentetik meg cikkeiket. Egyvalamit nem tudok megérteni; sosem hoznám így magam kellemetlen helyzetbe. Csupán le kell ellenőrizni a számokat, hogy feltűnjön, ezek a nyilatkozatok képtelenségek.

Előfordult már hogy az ön egyik tanulmányát is félreértelmezték?
Az Európai Únió bizonyosan bűnös abban, hogy mondatokat ragadott ki a tanulmányaimból és más szövegkörnyezetben tálalták azokat.
Természetesen nem hibáztathatom a törvényhozókat, hogy nem szakértők minden területen amit szabályozni akarnak. Viszont legalább elolvashatnák a részletes leírást és tanácsot kérhetnének amikor szükségük van rá. Gyakran nem teszik ezt meg, gyakran csak kiragadnak egy állítást ami alátámasztja az álláspontjukat, majd erre hivatkozva vezetnek be emberek millióit érintő szabályozásokat.
Nem voltam meglepett a jogalkotók reakciójával kapcsolatban. A gond az, hogy túl későn cselekedtek, mert már oly sok millió felhasználó van Európában akiket nem hagyhatnak figyelmen kívül. Ez az oka annak, hogy nem tilthatják be, vagy alkalmazhatnak gyógyszerészeti szabályokat az e-cigarettára. Három évvel korábban senki sem figyelt volna fel a dologra, de túl későn érkeztek.
Ez jó hír a vapereknek és a dohányosoknak is.

A jelenlegi szabályozás komoly problémákkal küszködik, részben a nikotinszinttel kapcsolatban ami túl alacsony. Két kutatást végeztem a nikotin felszívódásával kapcsolatban, egyikben egy harmadik generációs eszközzel és egy 9 Watton használt „clearomizer”-rel. Bár tapasztalt vaperekkel dolgoztunk együtt, a felszívódás mértéke csak körülbelül egyharmada volt a cigarettáénak: vagyis 35 percig kell vapelni ahhoz, hogy a vérplazma nikotinszintje annyi legyen, mint egy 5 perc alatt elszívott cigaretta után.
Ez azt mutatja, hogy az e-cigaretta a hagyományoshoz képest nem egy hatékony nikotinbeviteli eszköz.

Ha hatékonyabbak lennének, akkor leszoktató termékként is jobban beválnának?
Természetesen minél jobban sikerült szimulálni a hagyományos nikotinbevitelt, annál jobb. Sok mindent kell még fejleszteni az e-cigarettáknál, de a 20 milligrammos korlát egy komoly lépés visszafelé.

Ennek ellenére elég ellentmondásosnak tűnhet, hogy az e-cigarettának erősebbnek kellene lennie.
Valóban az, de másról is szó van itt. A legfrissebb kutatások azt mutatják, hogy a nikotin mellé más vegyi anyagokra is szükség van, hogy függőség alakuljon ki. Önmagában nem olyan addiktív mint gondoltuk. Nem azt állítom, hogy egyáltalán nem az, de úgy tűnik más alkaloidák jelentősen hozzájárulnak a hatásához. Ezek az anyagok nincsenek meg egy e-cigarettánál.
Kélem, hogy egy nemdohányzó e-cigaretta függővé válhat. Nem tartom lehetetlennek, de úgy vélem nagyon valószínűtlen.

Mennyi idejét veszi el ez a kutatás?
Nagyon sokat, egy kutatáshoz egy kicsit őrültnek kell lennie az embernek és nagyon kell kedvelnie. Ez nem csak egy munka. Nemcsak arról van szó, hogy el kell végezni a konkrét kutatást, rengeteg időt igényel az előkészítés is. Meg kell teremteni a forrásokat és a kórház etikai bizottságának is jóvá kell hagynia, majd önkénteseket kell keresni. Szóval sok a tennivaló még mielőtt elkezdhetné az ember.

Hány kutatást végzett eddig a témakörben?
Eddig hét publikációm volt, három további van elfogadva és vár a megjelenésre. További terveim is jóváhagyásra várnak, például annak összehasonlítása, mennyi rákkeltő anyag mérhető dohányzók és vaperek anyagcseréjében. Ezek anyagi forrásra várnak, én akár már holnap el tudnám kezdeni.

Általában hogyan talál támogatást?
Néhány tanulmány nem igényelt komoly kiadásokat, például a kórházi és laborköltségek ingyen voltak. Egyik példa erre a „Vaping Topography Study” amivel csapatommal a szabadidőnkben és hévégén foglalkoztunk. Nem is tudnám megmondani hány órát töltöttünk vaperekről történő videófelvételek készítésével és az eredmény speciális szoftverrel végzett vizsgálatával.
Még a csapatom elkötelezettsége sem teszi lehetővé költsége klinikai tanulmányok elkészítését. Például amikor a szívkoszorúér áramlási sebességét vizsgáltuk (Coronary Flow Velocity Study), az azt elvégző kórház személyenként és alkalmanként 240 eurót kért a vizsgálatért. Több mint 80 résztvevő, fejenként két alkalom, ez rengeteg pénz és ez még csak a kórházi díj.
A tanulmányok gyakran sok ember munkáját igénylik. Nem tudok egyszerre beadni egy intravénás injekciót és kardiogramot készíteni. Szükség van valakire aki segít, gyakran több személyre is.

Évtizedekkel ezelőtt a dohányzást egészségesnek tartották, most már tudjuk, hogy az igazság ennek pont az ellenkezője. Úgy véli, hogy az emberek félnek bevallani hogy az e-cigaretta kevésbé ártalmas mint a dohányzás, mert évekkel később kiderülhet hogy tévedtek és felelősségre vonhatókká válnának?
Ezért tartom fő kijelentésemnek, hogy az e-cigaretta a jelenlegi kutatások szerint kevésbé ártalmas mint a hagyományos dohány. Nem állítom azt, hogy ez egy egészséges szokás amire mindenkit bátorítok. Én csak összehasonlítom a a dohány hatásaival, tudva mi van annak a füstjében.
Sok dolog van még amit laboratóriumban kell vizsgálnunk: nehézfémek és toxinok a kibocsátott párában, kémiai anyagok hatása nagy teljesítmény használatakor. Rengeteg kutatási lehetőség lenne, sokra el is készült a tervezet de az anyagiak még hiányoznak.
Vagyis óvatosnak kell lennünk az e-cigarettával, például nem tudjuk mi történik amikor ízesítő anyagokat lélegzünk be. Többségük engedélyezett élelmiszer adalék amit viszont nem teszteltek belélegzésre.

Eljutottunk a mostani kutatásához ami a potenciálisan veszélyes e-liquid összetevőkkel kapcsolatos. Kifejtené ezt bővebben?
Ezt a kutatást egy-két mintával kezdtem amiben olyan vegyi anyagokat találtunk amiknek nem lett volna ott a helye. Sokan aggódnak emiatt, amit megértek. Viszont először a problémát kell meghatároznunk amit vizsgálni fogunk, különben csak pontatlan címlapra való eredményeket kapunk.
Körülbelül 160 liquidet vizsgálunk a világ minden tájáról. Arra vagyunk kíváncsiak, létezik-e általános probléma és ha igen milyen mértékben. Amint megvannak az eredményeink, mely liquidek érintettek és mit találunk bennük.Viszont megoldási javaslattal is elő fogunk állni, mert csak a probléma definiálása nem elég.

Hogyan látja, mi most a legfontosabb téma?
Jelenleg nincs széleskörű gyártáskori ellenőrzés. Egy másik probléma az e-liquid gyártók és forgalmazók hiányos ismeretei. Jelenleg kis és közepes cégekről beszélünk, akik szándékuk ellenére nem tudják pontosan mit is kellene tesztelniük, „csapdába kerültek”.
Találkoztam néhány gyártóval, akik haszontalan és szinte semmilyen értelmes információt nem tartalmazó teszteket végeztek. Az Interneten megkeresett kémiai laborokat kérdezik meg mit kellene tenniük. Viszont a saját területükön elismert tudós szaktekintélyek is sötétben tapogatóznak, ha nem volt még dolguk kimondottan az e-cigarettával. Ez egy nagyon összetett és bonyolult új termék: a kémiai, technológia, elektronika és fizika összekapcsolódása.
Annyira bonyolult, hogy amikor tapasztalt laboroknak adtam egy tesztelendő e-cigarettát, láttam hogy súlyos módszertani hibákat vétettek. Nagyon fontos tisztában lenni vele hogy mit is csinálunk, mert laborszinten nagyon könnyű rosszul használni a készülékeket, így haszontalan és valótlan adatokhoz jutva.

Ha a tesztet nem úgy végezzük, ahogy egy vaper használná a készüléket, akkor mi is az értelme?
A kis cégek gyakori panasza, hogy nem engedhetik meg maguknak ezeket a vizsgálatokat úgy hogy közben üzletileg is megálljanak a lábukon
Nos, a valóságban ez csak a gyártók felelőssége kellene hogy legyen. Az értékesítők pedig azért kell hogy feleljenek, hogy megbizonyosodtak róla, hogy az eladott termékeket már korábban a gyártó bevizsgálta. A gond az, hogy senki sem követel meg semmilyen tesztet.
A felelősség a gyártóké és nem elég egy nyilatkozat, a pontos eredményeket is közzé kellene tenniük; különben bármit állíthatnak.
Biztos vagyok benne, hogy az iparág felelősnek érzi magát és amint lehet megoldja ezeket a problémákat. Ha a gyártók elkezdik megjeleníteni ezeket az eredményeket, annak komoly marketinghaszna is lesz. Közzétéve hogy az ő termékük biztonságos, a többi piacon maradni szándékozó cég is rákényszerülne erre.
A szabályozás meg fogja követelni az e-liquidek vizsgálatát. Mivel a reklámozás tiltott lesz, ez az egyetlen eszköz a gyártók kezében. Bár a médiában reklámozva és sportesemények szponzoraként nem jelenhetnek majd meg, a tény hogy az adott termék a legalaposabban bevizsgált, fogja majd vonzani a vevőket.

Milyen szerepük van ebben a fogyasztó vapereknek?
A vaperek nyomást gyakorolhatnak a gyártókra. Nemcsak a termék kinézete és íze alapján dönthetnek majd, hanem a jóval fontosabb vizsgálati eredmények alapján. Eddig nem így működött a dolog, de úgy gondolom így fog.

Az Indiegogo-n végzett közösségi forrásgyűjtés során sok komolyabb adomány érkezett e-cigaretta cégektől. Számított erre?
Az igazat megvallva meglepődtem rajta. Arra számítottam ,hogy a pénz a vaperektől fog érkezni.
Örülök, hogy tévedtem, mert ezidáig nem sok pozitív visszajelzést kaptam a cégektől. Általában egy támogatót keresünk a teljes projekthez, ritka a kutatások közösségi finanszírozása. Ez volt az első alkalom hogy ehhez az eszközhöz folyamodtam, de a sikere miatt a jövőben is tervezem.

Felmerült önben a gyanú, hogy néhány gyártó számára kedvező eredményt vár el cserébe ?
Ez nem lehetetlen, de nem ilyen módszerrel dolgozunk. Saját magunk vásároltuk a liquideket, amikor lehetett névtelenül, vagyis senki se tudja milyen mintákat gyűjtöttünk.

Van kimondottan olyan kutatás amit szeretne elvégezni, ha korlátlan erőforrása lenne hozzá?
Amire leginkább szükség lenne az egy hosszan tartó vizsgálat, több ezer résztvevővel. Ennek már most el kellene kezdődnie és fejlődnie az évek során. A dohányzásnak hosszan tartó hatásai vannak, senki se hal meg egy év után, ezért türelmesnek kell lennünk. Emellett a vaperek általában fiatalabbak, vagyis kisebb a megbetegedés kockázata. Így jelentős eredmények érdekében évekig kellene követni több ezer vapert
Ez a kutatás lesz a legfontosabb.

További információk Dr Konstantinos munkájáról: http://www.ecigarette-research.com/web/index.php

Szerző: Serrin  2014.03.18. 20:37 Szólj hozzá!

Címkék: törvény egyesület szabályozás linkajánló e cigaretta e cigi ecigi ecigaretta villanypára egyesület

A bejegyzés trackback címe:

https://ecigiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr445868563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása