Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
https://lh6.googleusercontent.com/-l5CDO8EIeYs/UG2dO0wJt6I/AAAAAAAAILM/S0auW0ikqDg/s800/header_V1c_942x226.png

Az eredeti hír: http://oxygain.hu/botranyos_propaganda

Korábban már linkeltem a cikket, de csak egy rövid magyar összefoglalóval.


Botrányos propagandát indított egy gyógyszergyártó cég az Európai Unió félreinformálására, hogy manipulálják az elektromos cigarettáról szóló döntéseket

Dr. Konstantinos Farsalinos cikket írt arról, ahogyan egy nagy gyógyszergyártó cég nemrégiben félrevezette az európai parlamenti képviselőket egy PR ügynökség által küldött levelükben. A cikk kitér arra, hogy a gyógyszergyártó a Bullen and coworkers tanulmányának eredményeit használta fel, azonban nem éppen „etikus” módon. Prof. Riccardo Polosa, (Catania Egyetem Belgyógyászati ​​és Klinikai Immunológiai intézet, Olaszország), Dr. Jacques Le Houezec, közegészségügyi tanácsadó (Rennes, Franciaország) és Dr. Konstantinos Farsalinos (Onassis Szívsebészeti Központ, Görögország és Gathuisbergi Egyetemi Kórház, Belgium) ezért levelet írtak az európai képviselőknek a félretájékoztatás tisztázására.

A gyógyszergyártó cég a levelükben 12 mg/ml-es határértéket javasolt, amely állításuk szerint tudományosan megalapozott érték lehet, és kompromisszumot jelenthet az Európai Parlament, az Európai Tanács és az Európai Bizottság között, amely jelenleg a 20 mg/ml-es értéket javasolja. A cég azzal érvelt, hogy az e-cigaretta biztonságos alkalmazására csak nagyon kevés tudományos bizonyíték áll rendelkezésre, és hogy a 12 mg/ml-es határérték nem lépi át a gyógyszerészeti termékek által nyújtott értéket. Ezáltal az előre nem látható, káros hatások csökkenthetőek lennének rövid és hosszú távon egyaránt. A cég szerint ez az érték tudományos és egészségügyi szempontból is még racionálisnak tekinthető, és még lehetővé teszi a felnőtt dohányosok számára az e-cigaretta potenciális előnyeinek kiaknázását.

A gyógyszergyártó cég levelében mellékeltek egy videót is, amin szemléltetik a képviselőknek, hogy a folyékony nikotint a cég úgy kezeli a kereskedelmi gyártás során, mint a mérgező arzént vagy a sztrichnint.

Farsalinos a gyógyszergyártó által küldött levél tartalmát tényszerűen elemzi. Kitér arra is, hogy nem érti, hogy a cég miért informálja félre az európai parlamenti képviselőket. Elsőként azt sérelmezi Farsalinos, hogy a cég tudományos háttérre támaszkodva küldte a levelet, holott a levél az igazság elferdítésére a tanulmány adatainak csupán felét használta csak fel, olyan propaganda fogásokkal, mint a „nikotin, a halálos csepp”, vagy hogy „mérgező, mint az arzén és a sztrichnin”.

Farsalinos szerint a levélből egyértelműen kiderül, hogy a gyógyszergyár aktívan lobbizik – védve ezzel saját piacát - az elektromos cigaretták ellen, és szándékosan befolyásolják a döntéshozó képviselők álláspontját. Ezért Farsalinos a tanulmány eredményeit összeveti a gyógyszergyártó cég levelével.

A doktor a kutatásra hivatkozva feleslegesen alacsonynak találja a 12 mg/ml-es határértéket, ami a jelenleg piacon kapható e-cigaretták nagy részét betiltaná. Ezzel a határértékkel a dohányzókat eltérítenék egy alternatív terméktől, és ahhoz a hagyományos dohánytermékhez terelnék őket, ami közel a dohányzók felét megöli.

A Bullen and coworkers említett tanulmánya valójában épp azt mutatta be, hogy a 16 mg-os e-cigaretta 40 %-kal kevesebb nikotint juttat a szervezetbe, mint a nikotinos inhalátor. Ráadásul az elektromos cigaretta dohányzási vágy csökkentő hatása az érzékszervi stimulációnak tulajdonítható, nem pedig a nikotin mennyiségének és felszívódásának.

Kérdéses az is, hogy miért a nikotintartalmú gyógyszerészeti termékek nikotin szintjét – amelyek nem bizonyultak hatékony leszoktató eszközöknek – kellene irányelvként használni az elektromos cigarettáknál is, ahogyan azt a gyógyszergyártó cég javasolja.

A doktor szerint az e-cigaretták esetében a dohánytermékek nikotin tartalmát kellene irányelvként használni, és mivel az e-cigaretta a cigarettához hasonló módon juttat nikotint a szervezetbe, a cél éppen az lenne, hogy a dohányzók sikeresen váltsanak a cigarettáról az e-cigarettára. Farsalinos utal arra, hogy a tanulmány szerzője bemutatta, a 16 mg-os e-cigaretta 10-szer kevesebb nikotint juttat a szervezetbe, mint a cigaretta. Ez az érték azonban nem tekinthető kielégítőnek a felhasználók részére, így az e-cigaretta nikotin koncentrációját jelentősen növelni kellene annak érdekében, hogy elérje a cigaretta által biztosított szintet.

Farsalinos kitért arra is, hogy a gyógyszergyártó félreinformálta a képviselőket a nikotin veszélyét illetően is. Az elektromos cigaretta általi nikotin túladagolás vagy mérgezés valójában nem is létezik. Azt, hogy a nikotin olyan mérgező lenne, mint az arzén vagy a sztrichnin, saját magukon kísérletező alanyok is megcáfolták az elmúlt több mint 150 év során, így ez az egész csupán egy mítosz. Prof. Bernd Mayer 500 és 1000 mg között határozta meg a halálos nikotindózist az emberek számára. Ezen felül lehetetlen bárkinek nikotinmérgezést szenvednie az e-cigivel, mivel a felhasználó a saját igényei szerint szabályozza a nikotin bevitelt, ezért nem történt még idáig egyetlen feljegyzés sem a piacon ilyen esetről.

A cikket teljes terjedelemben, angolul itt olvasható:
http://ecigarette-research.com/web/index.php/2013-04-07-09-50-07/142-scandalous-propaganda-from-a-pharmaceutical-company

Szerző: Serrin  2013.12.11. 22:42 Szólj hozzá!

Címkék: hírek eu hír törvény szabályozás linkajánló [updated]

A bejegyzés trackback címe:

https://ecigiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr175686921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása