Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
https://lh6.googleusercontent.com/-l5CDO8EIeYs/UG2dO0wJt6I/AAAAAAAAILM/S0auW0ikqDg/s800/header_V1c_942x226.png

Egy tanulmány, ami a leszokásról és a kettős (dohány és ecigaretta) használatról szó.

Tricker fórumtárs készítette el e fordítást, amit nagyon köszönünk!


Új vizsgálat az e-cigaretta és a „kettős felhasználók” hosszú távú viselkedéséről
Egy új hosszantartó -Addictive Behaviors-ben közzétett vizsgálat bebizonyította, hogy a „kettős felhasználók” (elektromos és hagyományos cigaretta egyaránt) jelentősen csökkentették az elszívott cigaretták számát, vagy teljesen le is szoktak. Emellett betekintést nyerhetünk az exdohányos vaperek viselkedésébe is. Általánosságban véve az eredmények biztatóak és segítenek a tévhitek elosztásában, mely szerint az e-cigaretta használata mellett sokan hagyományosat is szívnak és ez több cigaretta vagy nikotin fogyasztásához vezet.
Ugyanakkor a mintavételi módszerek miatt az eredmények nem általánosíthatóak az átlagos e-cigaretta felhasználóra.
Összegzés

• A kutatók egy korábbi tanulmány alanyait választották ki az adatgyűjtéshez
A válaszolók háromnegyede napi szinten használja az e-cigarettát
• A napi használók nagy része egy év után is ugyanannyit használta készülékét. Ugyanakkor
a tanulmány ideje alatt csak az ex-dohányosok 6 százaléka nyúlt ismét „analóg” cigarettához.
• Egyetlen volt dohányos sem állt vissza e-cigarettáról napi szinten a hagyományosra
Az új használók (kevesebb mint egy hónapja e-cigaretta használattal) 81 százaléka egy évvel később is használta készülékét
A „kettős használók” 22 százaléka már egy hónap után abbahagyta a dohányzást, ez a szám egy év után 46 százalékra emelkedett
• A kutatás eredménye jó hír a vaperek számára, de nem tekinthető mérvadónak az átlagos e-cigarettázókra vonatkoztatva

Mit csináltak?

A felmérés célja a vaperek szokásainak hosszabb távú felmérése volt: hogyan változott a használat módja, a még dohányzóknál hogyan befolyásolta a cigarettafogyasztást?
A kutatók már korábban is végeztek felméréseket a 18 évnél idősebb e-cigarettázók körében, ehhez a kutatáshoz az adatokat pedig a témával foglalkozó weboldalakról, fórumokról valamint a stop-tabac.ch címen elérhető kérdőívről szerezték be. Az eredeti tanulmány részeként felmérték, kik vennének részt egy későbbi adatgyűjtésben is. 2011 Augusztus és 2013 Január között felvették a kapcsolatot az érdeklődőkkel és begyüjtötték az adatokat az új vizsgálathoz.
Az eredeti kutatás 1329 résztvevőjéből 773-an adták meg email címüket és egy hónapon belül végül 477-en (62 százaléka az önként jelentkezőknek) válaszoltak. Egy évvel később ismét megkeresték őket, ez alkalommal 36 válasz érkezett(a jelentkezők 7 százaléka).
A válaszok nagy része az Egyesült Államokból, Franciaországból, az Egyesült Királyságból és Svájcból érkezett: nagy részük napi szinten e-cigarettázott, a hagyományossal teljesen felhagyva és jobban ösztönözve a teljes leszokásban.
A válaszolók és nem válaszolók között nem volt jelentős eltérés a következő szempontok szerint:
miért kezdett el e-cigarettázni, naponta hányszor és milyen hosszan használja, milyen iskolai végzettsége van, hány szál cigarettát szívott korábban?
A két követő kérdőívvel ezekre a kérdésekre próbáltak választ kapni: jelenlegi e-cigaretta használat (hány slukk naponta), jelenleg elszívott cigaretták száma naponta, dohányzott-e az elmúlt héten (ha nem, akkor absztinensnek tekinthető) ?A korábbi leszokóktól megkérdezték azt is, hogy mióta nem gyújtottak rá.
Ezek a kérdések lehetővé tették a dohányzási és e-cigarettázási szokások figyelemmel kísérését egy éven keresztül.
Mit találtak?
A válaszadók döntő többsége napi szinten e-cigarettázott, 17 százalék sosem használta, 5 százalék a múltban használta, 2 százalék pedig alkalmi használó volt. A teljes mintának csak a háromnegyede volt rendszeres felhasználó. A legnépszerűbb készülékek az Ego-k és Provarik voltak a jelenlegi vaperek között, akik átlagosan három hónapja kezdtek.

Az alapfelmérés után egy hónappal a felhasználók 98 százaléka még naponta hódolt új szenvedélyének. Ez a szám egy év után 89 százalékra csökkent, napi átlag 200 slukknyi fogyasztással. Ez azt mutatja hogy a rendszeres használók legalább egy éven át azok is maradnak.
Viszont ha csak az alig egy hónapja kezdőket vizsgáljuk, egy hónap után 90%-ot egy év után pedig 81%-ot kapunk.
A korábban dohányzó e-cigarettázók közül csak 6 százalék nyúlt ismét a dohányrúdhoz, ez a szám nem változott sem egy hónappal, sem egy évvel később. A nemrég leszokók (vagyis frissebb vaperek) 8 százaléka gyújtott rá alkalmanként egy hónap után. Egy év után már csak 5 százalékuk és a kutatók kihangsúlyozták, hogy egyikük sem szokott vissza a napi hagyományos dohányzásra.

A „kettős használók” -akik naponta vagy alkalmanként rágyújtottak az e-cigaretta mellett- átlagosan 10 és fél szálra csökkentették fogyasztásukat. Egy hónap után ez 5.3 szálra csökkent, viszont egy év elteltével ismét a kezdeti érték közelébe kúszott fel. Ugyanakkor egy hónap után 22 százalékuk hagyott fel a dohányzással, egy év után pedig 46 százalék.

Mit is jelent ez?
A felmérésnek habár vannak hiányosságai, fontos betekintést nyújt a „kettős használók” lelkivilágába.
Egy felvetés szerint a párhuzamos használattól óvakodni kell, mivel káros egészségügyi hatásai lehetnek. Ezek a felhasználók viszont csökkenteni tudták a cigaretta fogyasztásukat negatív következmények nélkül; valójában majdnem felük fel is hagyott vele egy év után. Nincs bizonyíték arra, hogy a cigarettázás csökkentésén kívül más hatásról is szó lenne.
Bár kétségtelen, hogy a teljes leszokás a legjobb, egy csökkenés is igen komoly pozitív eredmény.
A kutatók kijelentették: Bár ezekből a megfigyelési adatokból nem tudtunk egyértelmű kapcsolatot kimutatni a gőzölési és hagyományos dohányzási szokások között, információink egybehangzanak a felvetéssel mely szerint az e-cigaretta alternatívát nyújt a dohányzással szemben, segít a volt dohányosoknak a visszaszokás elkerülésében és segít a most leszokni kívánóknak.
Ugyanakkor, mivel a résztvevőket e-cigarettával foglalkozó weboldalakon és fórumokon toborozták, a minta nem reprezentatív a teljes vaper közösségre vonatkoztatva. Az online közösségekben kisebb számmal képviseltetik magukat azok, akik az e-cigarettát csak egy eszköznek tekintik a nikotinfüggőség csökkentésére, végül teljes megszüntetésére.
Ez megmagyarázza miért használja továbbra is a válaszolók többsége és miért nagyobb a teljes leszokók aránya a újabb, „kezdő” vaperek között.

Mindemellett a későbbi ismételt ellenőrző kérdésekre is válaszolók csupán egy részhalmaza egy felmérés résztvevőinek. A tény hogy ezek az emberek jobban le akartak szokni és váltak rendszeres e-cigarettázókká azt mutatja, hogy talán lelkesebbek és elhívatottabbak mint sok volt dohányos.
A kutatók hangsúlyozzák, hogy az ő felhasználási szokásaik összhangban vannak más felmérések eredményeivel, vagyis reprezentatívnak tekinthetőek.
Az egyik gyakori probléma a felmérésekkel, hogy önkéntes alapúak és az emberek hajlamosak kicsit elferdíteni a valóságot, főleg ha azt kérdezzük tőlük hány szál cigarettát szívtak el egy hét alatt. Ez nem azt jelenti, hogy az eredmények megbízhatatlanok, de sajnos nagyon nehéz végleges következtetéseket levonni az e-cigaretta leszokásra gyakorolt hatékonyságáról.
Kifogásolható kérdésként merülhet fel, hogy a legtöbben egy év után is e-cigarettáztak. Sokan úgy vélhetik az e-cigaretta csak lehetővé teszi egy függőség fenntartását, de ez azon alapul, hogy ezek az emberek egyébként varázsütésre más módon meg tudnának szabadulni a nikotinfüggőségtől.
Valóban 89 százalékuk egy év után is gőzölög, de a tény hogy elhívatott és lelkes használok szintén jelent valamit...
Az emberek szeretnének leszokni a dohányzásról a számtalan veszély miatt, de a nikotinfüggőség miatt nem képesek rá. Az e-cigaretta erre ad lehetőséget és a nikotinbevitel egészségesebb formájaként vajon rosszabb-e mint például a koffeinfüggőség?
Következtetés

Még a fenti hiányosságokat figyelembe véve is ez jó hír a vapereknek.. Habár sok e-cigaretta felhasználó folytatja a gőzölést, ez a tanulmány sikeresen válaszol az ellenzők egyik tévhitére. A kettős használók gyakran teljesen leszoknak, az analógra való visszaszokás mértéke pedig nagyon alacsony.
BÁR EGY NAGYOBB TANULMÁNY -LEHETŐLEG KLINIKAI VIZSGÁLATTAL- HASZNOS LENNE A TÉNYEK MEGERŐSÍTÉSÉBEN, EZ A DOKUMENTUM SZINTÉN AZT BIZONYÍTJA, HOGY AZ E-CIGARETTA VALÓBAN MŰKÖDIK.

A FORDÍTÁS ALAPJÁÚL SZOLGÁLÓ EREDETI ANGOL NYELVŰ CIKK: http://ecigarettereviewed.com/study-long-term-bahavior-of-vapers-and-dual-users

HASONLÓ TANULMÁNYOK:
• STUDY REVEALS E-CIGARETTES MAY NOT BE A GATEWAY TO SMOKING
FRENCH STUDY FINDS THAT E-CIGS ARE “POTENTIALLY CARCINOGENIC”
STUDY SHOWS THAT 74% OF EX-SMOKERS QUIT WITH E-CIGARETTES
STUDY: MOST E-CIG VAPOR POSES NO RISK TO HEART CELLS
• MORE EX-SMOKERS REPORT USING TANK SYSTEM IN RECENT STUDY

Szerző: Serrin  2013.11.18. 21:38 Szólj hozzá!

Címkék: hírek hír törvény tanulmány szabályozás linkajánló

A bejegyzés trackback címe:

https://ecigiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr275643048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása