Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
https://lh6.googleusercontent.com/-l5CDO8EIeYs/UG2dO0wJt6I/AAAAAAAAILM/S0auW0ikqDg/s800/header_V1c_942x226.png

A töltőkről eddig nem volt összefoglaló írás, így most ezek következnek. A leírások nagy része nem csak ecigire vonatkozik, hanem telefonra, tabletre, kézikonzolra és bármilyen akkuról működő eszközre is igaz.


Alapvető, hogy mindenből csak jó minőségűt használjunk, mert az akkumulátorban, ecigi készülékben és bármi másban is kárt tehetnek!i


808, VGO, 510 és eGo
Ezek a legegyszerűbbek, mert a kábel egyik oldalán egy usb csatlakozó, másikon a megfelelő ecigis. Van kábel nélküli is, de inkább 510 és 808-as kategóriában, nagyon ritkán eGo-nál. 808-asok esetén egyszerűbb a helyzet (VGO kihaltnak tekinthető), de az eGo-k 420 mA-val, míg az 510-sek 100-200 mA árammal töltenek. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha egy 510-es akkumulátort rárakunk egy eGo töltőre, akkor azt nem töltjük, hanem megsütjük, az meg veszélyes is lehet. Ellenben, ha 510 töltőre eGo akkumulátort teszünk, akkor meg nagyon lassan töltődik, ez az akku kapacitásától függően a 10 órát is meghaladhatja, a 2-3 óra helyett.
Arra is ügyelni kell, hogy a szabvány töltőfeszültség 510 és eGo esetében 4,2 volt. Ha 5 voltos, akkor az speciálisabb, általában automata (szívásra működő, nem gombos), így azzal a töltővel csak azt az akkumulátort töltsük, amihez adták, ezen kívül a normális webshopok kiírják ezeknél, hogy mihez szabad használni.
Szerencsére a töltőkre ráírják a töltőáramot és a feszültséget, így ha odafigyelünk, akkor nem lesz ebből gond. Ha mégsem írják rá, akkor tényleg csak a hozzá való akkumulátorhoz használjuk, mert nem lehet tudni, hogy másikkal mit tesz.

Vannak egyéb 510 és eGo típusúak is, de azokat adott készletekben adják. Ilyen például az iKit, vagy a Screwdriver és ezeknél is érdemes betartani, hogy csak a saját töltőjével töltsük és más akkuhoz ne használjuk a sajátjukat.


PT (PassTrough) akkumátorok
Ezeket az akkumulátorokat töltés közben is lehet használni, mert az aljukon, vagy az oldalukon van a töltőáramkör és valamilyen usb csatlakozó. Ez lehet elterjedt miniusb, microusb, vagy ritkább fajta, esetleg saját típus is. Többet eGo-val is tölhetünk, de a vásárlásnál meg kell tudakolni (ha nem írják ki), hogy lehet-e ilyet használni hozzá. Ha nem, akkor ne is próbáljuk ki.
Néhány példa rá az iGo (ami mód készülék is egyben), eGo-T-2 USB Upgrade és az eGo VV PT.


Mód akkuk töltői
Erről a témáról oldalakat lehetne írni, de azért egy rövid összefoglaló következik.
A mód készülékekben cserélhető cella van és ezekből ki kell venni a lemerültet, majd a saját töltőjével tölteni. Gyakori cellaméretek a 14500, 16650, 18350, 18500, 18650, stb. Ebből az első két számjegy mindig az átmérője és a második kettő a hossza milliméterben. A flat top azt jelenti, hogy a cellán nincs kiemelkedés a pozitív végénél és néhány mód készülékben csak ilyet lehet használni.
Léteznek ICR, IMR és INR változatok, de INR csak 18650-ből és az jelenti a legjobb minőséget. Az IMR és INR nem védett, de áltaában gond nélkül használható, míg mechanikus módba ICR-ből csak védettet tennék. VV (varivolt) és VW (variwatt) módokba nem szabad tenni védettet, mert ott az elektronika ezt megoldja.
A cellákra általában 4,2-3,3 voltot, vagy 4,2, esetleg 3,7-est írnak rá, de ez mind ugyanazt jelenti, vagyis teljes töltöttségen 4,2, majd csökken kb. 3,3-ig, de a legtöbb időt kb. 3,7-en lehet használni. Igazából az eGo és egyéb egybeépített akumulátorokban is ilyenek vannak, de azokban nem lehet könnyen cserélni a cellát, mint a módokban.

Megbízható márka az Efest, a Samsung INR cellák és a Trustfire is általában használható. Márkátlan akkut nem érdemes venni, mert nagyon változó a minőségük és ha nem tud leadni megfelelő áramot, akkor a gőz, íz ésa TH sem lesz elég jó. Érdekesség, hogy ezeket a cellákat korábban erősebb zseblámpákban, stb. használták, csak az ecigisek is rájöttek, hogy a gőzképzésnél is bevállnak.

A hozzájuk való töltő minősége nagyon is fontos, mert itt a biztonsági szempont mindennél előbbre való. Emiatt noname és megbízhatatlan változatokat ne használjuk akkor sem, ha a készletben ilyet kapunk. Csak márkásat, pl.: Xtar töltőket, mert ezeknél nagyon kicsi a meghibásodás esélye. Egy hibásan működő akár tüzet is okozhat, így hiába olcsóbb a noname, ha sokkal többet veszíthetünk vele.

Léteznek egyágyas, kétágyas és nagyobb töltők is, ezekkel 6, vagy több cellát is tölthetünk egyszerre. Ha kettő, vagy több fér el, akkor 220 voltos megoldások vannak, mert az usb nem tud megfelelő áramot adni több cella táplálásához.

Nekem csak egy ilyen töltőm van az Xtar MP1S, amivel csak egyet lehet tölteni és teljesen átlagos miniusb kábel elég hozzá. Kb. 2,5 óra alatt teljesen feltölt egy 18350-es, 800mAh-s Efest IMR cellát.

Ez a leírás a li-ion cellákra vonatkozik, de létezik ni-mh is, ami bár méretben ugyanaz (pl: 18650), de nagyon is különböző. Eleve egy ni-mh-t mindig le kell meríteni, míg a li-ion cellákat nem szabad. A ni-mh töltők jóval nagyobb feszültséggel töltenek és nem szabad használni a li-ion akkumulátorokhoz, mert megint csak sütni lehet velük őket. Szerencsére kezdők a ni-mh cellákkal és töltőkkel a ritkaságuk miatt ritkán találkoznak, egy haladó meg remélhetőleg tudja már a különbséget.


220 volt - usb adapterek
Megint egy biztonság szempontjából fontos tényezőhöz érkeztünk. Azt ismételten le kell írnom, hogy ne használjunk noname, megbízhatatlan adaptert. Ha ecigi gyártótól származóval töltünk, akkor legyen márkás, pl.: Joyetech, iSmoka (ami ismét Joyetech), stb. A telefonokhoz adott adapterek is általában jobb minőségűek, azt is merem ajánlani inkább, mint az akármilyen, olcsó változatokat.
Természtesen a legjobb megoldás, ha számítógép usb portjáról töltjük, akár az ecigit, telefont, stb., mert az biztosabban ugyanazt az áramerősséget és feszültséget adja, mint egy 220 volt - usb adapter. Nyilván, ha egy több ágyas 1XXXX-es töltőnek kell a 220 volt, akkor ott olyan kábelt kell használni.


Röviden:
1. Bármit is töltünk, csak márkás, jó minőségű töltőt használjunk. Ne sajnáljuk rá a pénzt, mert néhány ezer Forint spórolás miatt sokkal többet is veszíthetünk, mint egy akkumulátor, vagy cella.
2. Lehetőleg ne hagyjuk felügyelet nélkül a töltőt. Lásd első pont. (Telefonnál és egyéb eszköznél se!)
3. 510 és eGo akkumulátorokat megfelelő áramerősségűre tegyük rá, ne keverjük össze őket. Ugyanez vonatkozik a 808 és VGO akkumulátorokra is.
4. Ha egy akkumulátorhoz saját szabványút adnak, akkor csak a hozzá adottal töltsük és a hozzá adottat se használjuk másik akkumulátorhoz, hiába elvileg kompatibilis.
5. Ha usb-s a töltőkábel, akkor célszerű a számítógép usb portját használni. A 220 voltos adapter legyen inkább tartalék.


Ajánlok még egy oldalt, ahol különböző cellák és tőltük tesztjei angolul olvashatók:
http://www.lygte-info.dk/info/indexBatteriesAndChargers%20UK.html

Szerző: Serrin  2013.11.03. 23:12 Szólj hozzá!

Címkék: ego töltő gondolatok akkumulátor akku 808 cella 510 vgo

A bejegyzés trackback címe:

https://ecigiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr505613512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása