Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
https://lh6.googleusercontent.com/-l5CDO8EIeYs/UG2dO0wJt6I/AAAAAAAAILM/S0auW0ikqDg/s800/header_V1c_942x226.png

Nemrég tettem föl egy apróhirdetést több oldalra is és rájöttem, hogy ennek az etikettje kapcsán érdemes lenne írnom. Ez a cikk természetesen nem csak az ecigis hirdetésekre vonatkozik, hanem bármire.

1. Alkudni szép és jó dolog, de ha a "fix ár" szerepel a szövegben, akkor az fix ár. Ha nem jelentkeznek a hirdetésre, akkor a hirdető vagy lejjebb viszi az árat, vagy leveszi a hirdetést. Ő ennyiért akarja eladni, legfeljebb nem sikerül.

2. Előfordul, hogy szerepel az "alkudni lehet", vagy néha az "alkudni kötelező" is a leírásban. Ekkor nyilván magasabb árat adnak meg és ebből lehet/kötelező alkudni.

3. Elvileg akkor is lehet alkudni, ha ezek nem szerepelnek, de sokszor én is elfelejtem kiírni a fix árat, így mégse lehet. Ezen azért nem illik megsértődni.

4. A "mennyit engedsz a feléből" típusú ajánlatokat egyik eladó sem szereti. Nyilván, ha lehet alkudni és túl magas az ár, akkor kell is, de senki sem fogja bagóért elsózni, ha nem akarja. Lehetőleg ne vesztegessük ezzel egymás idejét.

5. "Jegelve", vagyis van egy megbeszélt találkozó, vagy postán küldés. Ekkor ne kérdezzük meg, hogy megvan-e még és a "mennyit engedsz a feléből" sem jó ötlet. Tartsuk tiszteletben, hogy valamiben megegyeztek a felek és ha mégsem jön össze, vagyis a "Jegelve" szó lekerül a hirdetésről, akkor kérdezzünk csak. Sajnos az is megtörtént, hogy kiírtam a "Jegelve" jelzőt és továbbra is kérdezgettek, meg megsértődtek, hogy megbeszéltem már egy találkozót és betartom az elsőbbségi sorrendet.

6. Ha mi vagyunk az eladók és eladtuk már, vagy a "keresek" hirdetésben keresett árut megtaláltuk, akkor töröljük a hirdetést. Nekünk sem kellemes, ha utána is zavarnak vele minket és a keresőknek is csak az idejét vesztegetjük.

7. Adjuk meg azt is, hogy milyen módon jöhet létre az üzlet. Csak személyes találkozás megadott várossal, vagy posta is, stb. Így nem járhatunk úgy, hogy pl.: szegedi vevő jelentkezik, de mi csak Nyíregyházán adjuk oda személyesen. Persze, ha a szegedi vevő eljön érte Nyíregyházára a saját költségén, akkor nincs gond.
Én budapestiként mindig a személyest preferálom és ennek több oka is van. Egyrészt mert meg tudja nézni a vevő és ki is tudja próbálni az árut, másrészt hamarabb lezajlik az üzlet. A harmadik okom meg, hogy nem szeretek postára mászkálni emiatt, meg előre utással tenném csak, amit meg nem várhatok el senkitől, mert esetleg nem ismer, lásd a 8. pontot. (Elnézést a nem budapestiektől, de a postában egyszerűen sem bízom, ha nagyobb értékről van szó.)

8. Az előre utalást csak akkor tegyük meg, ha a helyi értékelési rendszerben (persze, ha létezik) pozitív értékelés van és nincs negatív. Sajnos sok a csaló mindenhol.  Ismerőssel tehetünk kivételt természetesen és akkor én sem ellenzem a postát.

9. Ha mégis postán történik az eladás, akkor a vevő fizeti a postaköltséget. Csere esetén nyilvánvalóan mindketten, hiszen mindkét fél küld és fogad is csomagot.

10. A megbeszélt találkozóra menjünk el és ha késnénk, vagy valami nagyon extra ok megakadályozza, hogy elmenjünk, akkor egy telefonhívás/smsküldés az alap udvarias viselkedéshez hozzátartozik. Ne azon a pár Forinton spóroljunk, ha sok ezer Ft értékű áruról van szó.
Másik meg, hogy ne a találkozó előtt 30 perccel mondjuk le azt, hanem jóval korábban, mert lehetséges, hogy a másik félnek ehhez át kellett szerveznie a napját, pl.: elkéredzkednie a munkahelyéről.

11. Minden hirdetési helyen van szabályzat. Ezt mindig olvassuk el, hogy ne érjen minket kellemetlenség. Pl.: Az ECF Adok-Veszek topikjában "keresek" típusú hirdetést fel lehet adni bárkinek, de ha eladni akarunk, akkor az már hozzászólásszámhoz kötött és további szabályok is vannak.


Nézzünk meg egy korrekt hirdetést kitalált adatokkal. Ehhez feltételezzünk, hogy a használt Helix 1000-et ér.

Eladó 2 db használt Helix V3 lehetőleg egyben. Adok hozzá 2 új 1.8-as kazánt is.
Áruk összesen 2000 Ft.
Csak személyesen BP-n, metróközelben.
Posta nincs.
Tel.: 06-70-123-4567
Email: hirdetesememailcime@googlemailcim.com


Miután megbeszéltük a találkozót, így kell módosítani:

Jegelve!

Eladó 2 db használt Helix V3 lehetőleg egyben. Adok hozzá 2 új 1.8-as kazánt is.
Áru összesen 2000 Ft.
Csak személyesen BP-n, metróközelben.
Posta nincs.
Tel.: 06-70-123-4567
Email: hirdetes@googlemailcim.com


Az áthúzás nem feltétlenül szükséges, de nem baj, mert az is jelzi, hogy jegeltük.

Végül találkoztunk és törölni kell a hirdetést. Ha lemondta a másik fél (amit eleve csak nagyon extra okból illik), stb., akkor az eredetire visszaállítjuk és újra aktuális lesz.

Szerintem ezek nagyon egyszerűen szabályok. Nyilvánvalóan a saját tapasztalataim és gondolataim, de ha mindenki legalább ennyit megtenne, akkor nem pocsékolnánk egymás idejét és a csalások száma is csökkenne.

Szerző: Serrin  2013.09.21. 04:58 Szólj hozzá!

Címkék: hirdetés gondolatok apróhirdetés

A bejegyzés trackback címe:

https://ecigiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr225526610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása