Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
https://lh6.googleusercontent.com/-l5CDO8EIeYs/UG2dO0wJt6I/AAAAAAAAILM/S0auW0ikqDg/s800/header_V1c_942x226.png

Előzmények:
http://ecigiblog.blog.hu/2013/06/22/leszokas_elozetes
http://ecigiblog.blog.hu/2013/06/22/leszokas_fuggosegek

Folytassuk a nikotin helyettesítő terápiákkal. (Nicotin Replacement Therapies, NRT)

1. Nikotintapasz
Alkalmazása: Dohányzás abbahagyása mellett kell alkalmazni, naponta egyet kell feltenni a bőrfelületre. Ebből szívódik fel a nikotin a bőrön keresztül. Több különböző erősségű változat van a dohányzás mértékéhez igazodóan, illetve a leszokás különböző szakaszaihoz.
Sikeresség: Csak a nikotint pótolja, a többi tényező ellen nem hatásos. Ha sikerül is vele abbahagyni a dohányzást, akkor idővel nagy az esélye a visszaesésnek. Összefoglalóan, 1% körül lehet, mert akaraterő nélkül nem lesz sikeres a tapasszal a leszokás.
Veszélye: Egyértelműen a túladagolás, mert ha nem oldja meg a rágyújtás igényét (és nem fogja), akkor a leszokó hajlamos többet feltenni, vagy rágyújtani egy cigarettára a tapasz használata közben.
Ár: Kb. 4000-5000 Ft/doboz, ami kb. 10 darab tapaszt jelent. 10 héten keresztül kell alkalmazni, ez kb. 28000-35000 Ft kiadás  és ilyen sikerességi ráta mellett, illetve a placebo hatás elmúlása után egy idő után (ami nem feltétlenül egy nap) rágyújt a leszokni vágyó. Sok weboldalon ajánlják, hogy a 10 hét után is használjuk, ez további költséget jelent, miközben nem egyértelmű a hatásossága.

2. Nikotinos rágó és tabletta, cukorka, stb.
Alkalmazása: Mindkettőnek hasonló a mechanizmusa és akár dohányzás mellett is alkalmazhatóak, annak csökkentésére. Naponta többször is használhatóak.
Sikeresség: Ismét csak az A okot, vagyis a nikotint pótolja. Ha rágyújtunk mellette, akkor meg esélytelen a leszokás. Ennek is 1% körül lehet, mert akaraterő nélkül ezzel sem lesz sikeres a leszokás.
Veszélye: Egyértelműen a túladagolás. Elvileg ezek azért jók, mert könnyen lehet velük szabályozni a bevitelt, de nagyon könnyen túlzásba lehet velük esni. Ráadásul meg a dohányzással együtt is lehet használni, vagyis az még több nikotint jelent.
Ár: Néhány ezer Forint/doboz. Egy doboz 20-30 darab gyógyszert tartalmaz. Mivel párhuzamosan is használják a dohányzással, illetve nem naponta egyszer kell, mint a tapaszt, ezért itt is számolhatunk egy 10 hetes kúrát a tapasszal hasonló áron, ami kb. 30 000 Ft lesz és ehhez hozzá jön még a közben elszívott cigaretta ára. (Ez július közepétől kb. 1000 Ft/doboz lesz.)

3. Nikotinos spray és inhalátorok (nem az ecigi!)
Alkalmazása: Bele kell fújni a szájba és a a szájon keresztül szívódik fel spray esetén és az inhalátoroknál le kell tüdőzni. Valószínűleg az ecigivel ellentétben ezek nem tartalmaznak aromát.
Sikeresség: Eléggé újak és túl kevés igazi információt találtam róluk. Ellenben valószínűleg csak az A okot, vagyis a nikotint pótolják, a többiben nem segítenek.
Veszélye: Túl keveset olvastam róluk, hogy erről írjak, de a túladagolás talán elképzelhető. Majd idővel többet meg lehet tudni róluk.
Ár: Nem találtam értékelhető árat. Az újdonságuk miatt nem lehetnek olcsók.

4. Snus, rágódohány, stb.
Csak megemlítem ezeket, mert az EU-ban betiltották, így nálunk is. Ez tényleg sajnálatos, mert a skandináv országokban ezek hatásosan csökkentik a dohányzás okozta megbetegségek számát.

5. Elektromos cigaretta
Külön bejegyzésben írom le majd az ecigi és a leszokás közti összefüggést. Annyit megelőlegezek, hogy a négy okból hármat is megold (A, C és D) és az összes többi módszernél hatásosabb lehet, ha van egy minimális akarat a leszokásra.

Mint látható, a csak nikotin helyettesítő terápiákkal a négy függőségi okból csak az elsőt sikerült kiküszöbölni. Kivételek az elektromos cigaretta és a snus, meg a rágódohány, illetve az újabb módszerekről még túl kevés az információ.

Egy gyors összehasonlítás: Kezdőknek is ajánlott dupla eGo készlet kb. 15000 Ft, több lötyivel és szállítási költséggel kihozható legfeljebb 20000-ből, de akkor már tényleg sokat költekeztünk induláskor. Az elektromos cigaretta kezdetben nagyobb kiadás, utána meg kis költséggel üzemeltethető és helyettesíti a hagyományos dohányzást is.
A gyógyszeres kezelések ennél drágábbak az időtartam miatt és sajnos túl nagy a visszaesés esélye. A kezelések rendszeres költsége később sem csökken, ráadásul több mellett még dohányozni is lehet.

Holnap ez egyéb módszerek következnek, amik nem a nikotinpótlásra épülnek.

Szerző: Serrin  2013.06.23. 07:42 Szólj hozzá!

Címkék: gondolatok leszokás rágó nikotin tabletta spray tapasz elektromos cigaretta elektromos cigi nikotintapasz snus ecigi nikotinos rágó ecigaretta nrt nicotin replacement therapies nikotin helyettesítő terápiák nikotinos srpay inhalátor nikotinos inhalátor rágódohány

A bejegyzés trackback címe:

https://ecigiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr825373939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása