Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
https://lh6.googleusercontent.com/-l5CDO8EIeYs/UG2dO0wJt6I/AAAAAAAAILM/S0auW0ikqDg/s800/header_V1c_942x226.png

Idézek:


Mélyen tisztelt orvostársadalom!

Kifogással élek az ellen, ahogyan önök (akár magánemberként, akár orvosként) vállalnak felelősséget a dohányzó emberek tájékoztatásában.

Párom és édesanyám 1,5 éve próbálkozik az elektromos cigaretta segítségével leszokni a dohányzásról, és ez kezdetben sikerült is nekik. A dohánycégek és egyéb üzleti érdekek kampányának üzenete azonban elért hozzánk is, ezeknek hatására mindketten elbizonytalanodtak, és úgy tűnik, visszaszokóban vannak a cigarettára. Mellette persze használják az elektromos cigarettát is, de fenntartással kezelik, mert nincsenek meggyőzve azzal kapcsolatban, hogy ez kevésbé káros, mint a dohányzás.

Mindketten nikotinisták, ahogy én is. Édesanyámat háziorvosa egy alkalommal kifejezetten lebeszélte az elekltromos cigarettáról, mert elmondása szerint "csúnyákat hallott róla".

Önök, mint orvosok, nyilván csak is kutatások eredményeire hivatkozhatnak, és bizonyítottan hatásos módszereket ajánlhatnak a betegek számára. Ezért elfogadom, hogy gyógyászati eszközkét az e-cigaretta nem ajánlható, mivel nem kutatták ebben a tekintetben megfelelő mélységben. Ezeket a kutatásokat nem tudom, hogy kiknek kell kezdeményezniük.
Önöknek, mint az egészségünkért felelős szakembereknek, magánvéleményük és helyes értékítéletük viszont lehet, sőt, személy szerint elvárom, hogy legyen.

Ha azzal mindnyájan tisztában vagyunk, hogy a hagyományos cigaretta halálosan káros, és azt is tudjuk, hogy bármilyen "elismert" készítményt, gyógyszert, csak elenyésző mértékben használnak sikerrel a leszokni vágyók, és emellett nyilvánvalóan látszik, hogy az elektromos cigaretta képes kiváltani a hagyományos cigarettát, meggyőződésem szerint az önök kötelessége a hagyományos cigaretta és az e-cigaretta között különbséget tenni, és ha máshogy nem is, de elméleti szinten összehasonlítani a kettőt, és ennek eredményét nyilvánosságra hozni, akár mint magánvéleményüket, vagy mint nem hivatalos állásfoglalást, közösen.

Azok, akiket az üzleti érdekek kampánya elbizonytalanít, visszaszoknak a cigarettára. Ezek az emberek idő előtt fognak meghalni a dohányzás miatt. Azzal, ha önök állást foglalnak, életeket mentenek. Az emberek ugyanis elsősorban az önök véleményére adnak, szemben bármilyen kampány üzenetével. Ha önök viszont nem alkotnak véleményt, és ezt nem hozzák a célcsoport tudomására, a leghivatalosabb vélemény továbbra is a dohánylobbi üzenete marad - mely szerint az e-cigaretta nem hatékony, ártalmasságának foka ismeretlen, és egyébként megbízhatatlan, leszokásra, alternatívaként alkalmatlan.

Mi, tudatos e-cigaretta használók, mindnyájan tudjuk, hogy ez nem igaz. Akik kellő elhatározással indultunk el az e-cigaretta felé, sok ismeretet gyűjtöttünk be, illetve tapasztalataink alapján is kijelenthetjük, hogy jobban érezzük magunkat. Mi úgy véljük, hogy az e-cigaretta sokkal kevésbé káros, mint a hagyományos. A mi szavunk viszont kevés, nem rendelkezünk a meggyőzéshez szükséges háttérrel és tudással.

Ezért lenne szükségünk önökre, orvosokra.

Az én édesapám azért halt meg tüdőrákban, mert az első információkat az e-cigarettáról nem találtam elegendőnek ahhoz, hogy beszerezzem magamnak, és a családomnak. Akkoriban még alig-alig lehetett kapni ilyesmit, és tényleg nem állt sok információ rendelkezésre. Nem foglalkoztam vele, mert nem láttam előre, hogy baj lesz. Dohányoztunk tovább.
Sokára aztán újra próbálkoztam, és bár akkor már jobban elterjedt (1,5 éve), nagyon nehéz volt ráakadni a használható típusokra, és szintén nem állt rendelkezésre meggyőző információ az egészségügyi hatásokat illetően. Ekkor viszont már ez nem érdekelt, a cigarettától való menekülési vágy annyira erős volt, hogy kiutat láttam az e-cigiben. Amikor édesapám kezébe adtam az első eldobható e-cigarettát, éppen a tüdőgyógyászat felé voltunk félúton, és már késő volt. Akkor mondta el, hogy baj van, és gyakorlatilag neki már tök mindegy.

Nagyon fontos lenne, hogy kellően informálva legyenek azok, akiknek még van választásuk. Kérem, gondoljanak a felelősségünkre, hivatásuk lényegére, és cselekedjenek.

Nyakó Zoltán

Ez az írás szabadon terjeszthető, de nem módosítható.
Szerző: Serrin  2013.04.20. 23:48 Szólj hozzá!

Címkék: törvény szabályozás nikotin

A bejegyzés trackback címe:

https://ecigiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr115236924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása