Korábban is volt már szó a saját folyadék készítéséről, de a mentolosnál egyszerűbb beszerezni az alapanyagokat, mint hinnénk. Most a nikotinmentes változatról lesz szó, de nikotinos esetén sem sokkal bonyolultabb, mert csak valamelyik webshopból kell rendelnünk megfelelő alaplét.
Ha tehát nikotin nélkül is megfelel a mentolos, akkor menjünk el egy gyógyszertárba és vegyük meg a következőket:
- PG, vagy VG magas minőségű alapfolyadék (gyógyszertártól függ, hogy melyikből kapunk, mert nekik is alapanyag)
- mentolkristály (10 grammot kértem és az is sok időre elég.)
- 10 milliliteres kis flaska, lehetőleg több darab
Kb. 700 Forintba kerül az egész és 50-100ml folyadékot is elő lehet állítani.
Ezen kívül legyen otthon csipesz és esetleg kis pipetta, mert azokkal egyszerűbben és pontosabban lehet dolgozni. Tiszta VG esetén deszt-/ioncserélt víz kellhet, hogy ne legyen annyira tömény a folyadék, de csak pár csepp. Tiszta VG-t egyébként csak akkor ajánlom, ha valakinek pg allergiája van, mert a baktériumok nagyon szeretik. Ellenkező esetben füstbajnok (70% VG és 30% PG), vagy egyensúlyt (50-50%) érdemes keverni, illetve tiszta pg is jó lesz.
Igazság szerint a mentolkristály csak PG-ben oldódik, a VG az oldatban csak a gőzmennyiségért felel.
Kis ismétlés: a PG adja vissza legjobban az ízt, míg a VG a nagyobb gőz mennyiséget. Érdemes keveréket alkalmazni a legtöbb esetben. Ha az íz a legfontosabb, akkor csak PG kell.
Az elkészítés: A 10 millis flaskába öntsünk át folyadékot (tiszta VG-be pár csepp desztvíz kellhet, de a tapasztalat ezt is hozza majd), aztán tegyünk bele egy kevés mentolkristályt a csipesszel. Nem kell sok, de erre mindenki hamar ráérez első alkalom után. Kb. 1-2 óra alatt feloldódik a PG-ben, majd utána próbáljuk ki dripkazánnal. Ha túl tömény lett az íz, akkor lehet higítani (nem vízzel, hanem PG-vel) és itt jön jól a tartalék flaska. Ellenkező esetben lehet még beletenni kristályt, hogy fokozzuk az ízt.
A mentolkristály még egy dologra jó: ha elrontottunk egy keverést, akkor azzal "használhatóvá" lehet tenni, mert képes elnyomni bármilyen ízt, ha elengendő mennyiséget teszünk a folyadékba.
A legegyszerűbb megoldás igazából az aroma készítése. Ehhez nagyon töményre is lehet csinálni az oldatot (kizárólag PG kell hozzá) és elég 1-2 csepp akár patronba/kazánba, vagy az ízesítendő alaplébe.
Felnőtt tartalom!
Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 évesA belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Utolsó kommentek