Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
https://lh6.googleusercontent.com/-l5CDO8EIeYs/UG2dO0wJt6I/AAAAAAAAILM/S0auW0ikqDg/s800/header_V1c_942x226.png

A cikk nagyon szubjektív lesz.

Ugye lassan túl vagyunk már az ecigi hőskorán, vagyis jó a kínálat a teljesen kezdőtől ("ugye 5 gombnyomással kell bekapcsolni?") a subohmot tekerő 26650-es mecha modot használóig mindenki tud venni megfelelő készletet, kazánt, stb. magának.
Mielőtt valaki féreértené, fontos, hogy a kezdőket és mást sem nézek le, mert mindenki kezdő volt valamikor. Én is tévedésből megvettem a Joye 510 készletet az eGo helyett és idővel meg is bántam.

Szóval az érdeklődő (nem a kezdő, mert az érdeklődőnek nincs még semmilyen ecigije) felmegy egy adott fórumba és jobb esetben olvas pár napot/hetet, rosszabb esetben rögtön megkérdezi, hogy milyen készletet vegyen. Ez egyrészt a fórumon hosszú ideje jelen lévő felhasználókat zavarja, mert 15 perccel korábban ugyanazt írták el egy hasonló kérdésre, másrészt az érdeklődő vegye a fáradtságot és olvasson vissza legalább 5 oldalt. Ez alatt biztos háromszor megtalálja a választ, mert mindig lesznek write only userek.
A vaperek nevében csak arra tudlak kérni titeket, hogy ne kérdezzetek, hanem olvassatok is és sokat. Akár egy Facebook csoportról, akár az ECF-ről van szó, rengeteg információt találtok meg. Érdemes néhány napig olvasni, ahelyett, hogy 1-2 hétig felteszitek az unalomig ismételt és jól ismert kérdéseket. Ezzel magatoknak és másoknak is időt spóroltok.

Sajnos a türelmetlenség is nagyon jellemző a kezdőkre és az érdeklődőkre. Rögtön a legprofibb készletet akarják megvenni teljesen feleslegesen, miközben egy eGo+Helix/Aspire BDC/Evod/Mini Protank is elég lenne nekik. Nem kell bedőlni a "csodás" gőzfelhőket bemutató Youtube videóknak. (Szándékosan nem linkelek egyet sem.) Sokan megfogalmazták már, hogy azok jól néznek ki, de hétköznapi használatra alkalmatlanok. Érdemes lépésekben haladni, kiismerni az eszközöket és ha az RBA/RDA + mecha mod világa tényleg vonzó marad, akkor belevágni.
Higyjétek el, nem lebeszélni akarlak titeket róla, hanem csak megelőzni, hogy megvásároljatok olyan dolgokat, amiket esetleg nem is fogtok használni. A kezdő vezetőt sem a F1-es autóba ültetjük be, miután megkapta a jogosítványát, hanem egy átlagos kocsiba, hogy kiismerje, mi merre hány méter.
Természetesen a megfelelő ismeretekkel bele lehet vágni rögtön a közepébe, de az keveseknek adott és anélkül veszélyes is lehet.

Van még egy probléma, amiben szerintem a haladó vaperek is vétkesek. Adott egy kezdő topik, ahol ugye tanácsadás folyik. Bejön a kedves érdeklődő és éppen magyarázzák neki, hogy miért nem jó a cigiforma. Szóba kerülnek az eGo akkumulátorok és a jól használható integrált patronok. Végre sikerül meggyőzni az illetőt, hogy ez kell neki, nem a csilli-villi cigiforma. Erre előkerül a spórolás kérdése is és valakinek rögtön eszébe jut, hogy az RBA újratekerés és a saját lötyi sokkal olcsóbb. Az érdeklődő fellelkesül és a szeme előtt látja, hogy 50 Forintból újratekeri a kazánt és 100-ból kever magának, a 800 és 1000 Forintos költségek helyett.
Itt egy nagy hiba történt. Ha a spórolás részét nézem, akkor igaz a történet, de csak addig, amíg a zárlatos tekerés nem égeti le az akkut és a kezdetben olcsónak tűnő saját lötyit nem kell kiönteni. Ráadásul a saját keverés csak sok kísérletezés után lesz olyan, mint amit egy profi kever, és nem említettem még, hogy a megbízható eliquid gyártók tényleg jó minőséget adnak. (Gyártókról és márkákról a fórumban érdeklődjetek!)
Javaslom, hogy az érdeklődők, kezdők ne vegyenek kezdésnek RBA/RDA kazánt, mecha modot és a saját lötyi is elsőre drágább is lehet, mint a kész. A haladóbb vaperek meg inkább az eGo és integrált patron párost ajánlják a kész eliquiddel, mint hogy beviszik az erdőbe a szerencsétlen kezdőket.

A negyediket sajnos túl sokszor látom, hogy a kezdőknek szóló segítség összekeveredik más, pl.: a haladók tekerésról, stb. szóló témákkal. Nem egy esetben a kezdőknek szóló topik tele van kb. 1 éves vaperismerettel rendelkezőknek szóló társalgással. Szerintem nagyon nagy tévedés, mert elveszik az adott helyen fontos tartalom és az érdeklődők is azt hiszik, hogy multiméterrel és kerítésdróttal kell kezdeni az ecigizést. Úgy gondolom, hogy a kettőt célszerű lenne élesen elválasztani.

Ahogy írtam fenn is, nem volt célom senkit sem megsérteni, de régóta gondolkozom ezeken és előbb-utóbb mindenképpen leírtam volna.

Szerző: Serrin  2014.05.21. 22:33 4 komment

Címkék: gondolatok kezdőknek e cigaretta e cigi ecigi ecigaretta

A bejegyzés trackback címe:

https://ecigiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr356193457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Silvius B. Dabis 2014.05.22. 10:33:00

Megmondom őszintén, én hálás lettem volna anno, ha valaki egyből megmutatta volna, hogy miként kell megtekerni egy szimpla drip kazánt és óva intett volna az eGo-k és társaik megvásárlásától és azt is elmondta volna, hogy mennyire egyszerű megkeverni saját ízlésem szerint a leveseket, hogy valóban ínyemrevaló, sokkal finomabb élményekhez jussak. Az hiszem spórolt volna nekem egy 100 ropi tanulópénzt - igaz a hazai kereskedők is szegényebbek lennének ennyivel... :-)

Serrin 2014.05.22. 10:42:08

Pontosan ezért írtam rögtön, hogy szubjektív. Szerintem azért a többségnek nem kéne rögtön tekernie.

CharlieBrown 2014.05.22. 13:20:46

Hali! Kitettem az oldalamra a cikket ha nem gond. ;) Látom nem csak az én szemem piszkálta. :D

Serrin 2014.05.22. 13:45:12

Szia!

Nyugodtan lehet osztani.
süti beállítások módosítása