Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
https://lh6.googleusercontent.com/-l5CDO8EIeYs/UG2dO0wJt6I/AAAAAAAAILM/S0auW0ikqDg/s800/header_V1c_942x226.png

A forgalmazók egyesületeinek szövetsége a TVECA (Tobacco Vapor Electronic Cigarette Association, forgalmazók taglistája: http://www.tveca.com/members) nagyrészt elfogadhatónak tartja a hírhedt direktíva tervezetet. Clive Bates blogján publikálta a levelüket, és nagyon nem ért velük egyet. (http://www.clivebates.com/?p=1872) Ellenpontként publikálta a fogyasztók szövetségének levelét is, az EVUN kommünikét (http://www.vaper.hu/hirek/92-evun-kommunike.html).

Amikkel nem értenek egyet:
- Az EU tagállamok gyógyszerként szabályozhatják az elektromos cigarettát.
- A tagállamok betilthatják az aromákat, ízesítéseket.
- Az elektromos cigaretta csomagolásán nem lehet jelölni az ízesítést.
- Hirdetések és a tagállamok közti forgalmazás korlátozása.
- A márkakiterjesztés (marketing fogás, amikor egy új termék bevezetéséhez egy már létező márka nevét használják, hogy növeljék az új termék népszerűségét) szabályozása a tagországokban. A márkakiterjesztés csupán 5 országban lett betiltva a tagországok közül, habár így kéne lennie az egész Európai Unióban. Azzal, hogy az egyes tagállamok nem használják a tiltást előnyt biztosítanak a dohányiparnak ("big tobacco") és megkönnyítik terjeszkedésüket az elektromos cigaretta piacon.

Az egyértelmű, hogy egyik sem a technikai megkötésekről szól, hanem csak a kereskedelmi korlátozásokról, tiltásokról. Ennek oka lehet, hogy a TVECA tagjai között sok olyan forgalmazó van, amelyik cigiformájú, a TPD 18a-nal most is megfelelő, első generációs készülékeket gyártanak. Ezek legfeljebb a kocadohányosoknak megfelelő a váltásra és a fenntartásuk is drágább, mert sokszor csak előretöltött patronokkal lehet őket használni.
Ha az összes második (pl.: eGo akkumulátorok, Helix patronok) és harmadik generációs (pl.: mód készülékek, RBA kazánok) elektromos cigarettát betiltják, akkor az visszaveti a fejlődést és csődbe mehetnek azok a cégek, amelyek ezeket gyártják és forgalmazzák. Ezen kívül az ecigi használók is veszítenének vele, mert a ma használt eszközök mind illegálissá válnának.

A különböző szervezetek és forgalmazók reagáltak rá. Az első a CACE (francia szervezet - Collectif des Acteurs de la Cigarette Electronique), amelyik a TVECA levélben is benne volt. [Ezekkel együtt: Germany-Németország (VdeH), Greece-Görögország (SEEHT), Italy-Olaszország (ANAFE), Netherlands-Hollandia (Ecigbond), Poland-Lengyelország (STEP) and Spain-Spanyolország (ANCE)]
http://cace-cigarette-electronique.com/directive-tabac-besoin-dair/

A svájci forgalmazók szervezete, a SVTA (Swiss Vape Trade Association) közleménye:
http://www.svta.ch/stellungnahme-svta-zum-schreiben-des-tveca/
Svájc nem EU tag, de ha az EU-n belül megnehezítik a beszerzést, az a svájci forgalmazóknak és fogyasztóknak is gondot okoz.

Forgalmazók közleményei:
FlavourArt - http://ukvapers.org/Thread-What-a-mess-US-E-cig-Trade-Body-TVECA-scandalous-TPD-letter?pid=770026#pid770026
PlumeBlu - http://www.plumeblu.co.uk/news/125-tveca-tpd-and-article-18-just-plain-no


Az EVUN válasza a TVECA levélre: http://evun.net/?p=141

Egy ezzel kapcsolatos cikk:
http://saveecigs.wordpress.com/2014/01/21/when-it-comes-to-the-tpd-tveca-has-no-authority/


Érdemes visszatérni az eredeti, illetve az TPD 18, illetve az új TPD 18a direktívára is.
A TPD 18-ról a vaper.hu is lehet olvasni: http://www.vaper.hu/hirek/89-baratunk-eu.html
Az új, TPD 18a teljes szövege: http://www.clivebates.com/?p=1747

Érdemes egy részt kiemelni az új változatból:
"Article 1
(21a) ‘electronic cigarette’ means a product, or any component thereof, including cartridges and the device without cartridge, that can be used for consumption of nicotine-containing vapour via a mouth piece. Electronic cigarettes can be disposable, refillable by means of a refill container or rechargable with single use cartridges;

"Az elektromos cigaretta egy terméket jelent, vagy annak alkatrészét, beleértve a patront/kazánt és az eszközt patron/kazán nélkül, amit arra lehet használni, hogy a szájon keresztül nikotin tartalmú gőzt fogyasszanak. Az elektromos cigaretta lehet eldobható, utántölthető folyadékkal, vagy újratölthető egyszer használható patronnal."

Értelmezés kérdése, de az "eszköz kazán nélkül", illetve az "alkatrész" sok mindent jelenthet. Többek között akkumulátort, driptipet, stb., tehát ha egy tagállam gyógyszernek minősíti az elektromos cigarettát, akkor akár egy mecha mód is gyógyszernek minősülhet.


Ezért is kérjük, hogy mindenki írja alá az EFVI peíciót az elektromos cigaretta érdekében:
http://www.efvi.eu/index.hu.html#sign

Szerző: Serrin  2014.01.21. 23:16 Szólj hozzá!

Címkék: hírek hír törvény egyesület szabályozás linkajánló villanypára egyesület European Free Vaping Initiative evun European Vapers United Network

A bejegyzés trackback címe:

https://ecigiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr595774398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása