Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
https://lh6.googleusercontent.com/-l5CDO8EIeYs/UG2dO0wJt6I/AAAAAAAAILM/S0auW0ikqDg/s800/header_V1c_942x226.png

Scientific Declaration on TPD 2014 01 16
Érdekes cikk.
A fordítást Tricker fórumtársnak köszönhetjük!

Tudományos hibák a Dohánytermék direktívában
(Tobacco Products Directive, továbbiakban TPD)

2014, Január 16.

Hölgyem, uram!

Azok közül a vezető tudósok közül valók vagyunk, akiknek dohány és e-cigaretta körében végzett kutatásait idézni szokta a az Európai Bizottság és más dohányzás szabályozásában érdekelt szervezet. Megértjük, hogy a bizottság és az Európai Parlament biztosítani szeretné a dohányzásról váltani óhajtók számára a biztonságos e-cigarettához való könnyű hozzáférést.
Az e-cigaretta népszerűsége etikai és intellektuális okokból azt indokolja, hogy a hivatalos álláspont tudományos alapokon készüljön el. A tét magas, mivel évente 700 ezer EU polgár halálát okozza a dohányzás. A TPD 18-as cikkelyének számos hivatkozása és rendelkezése a lényeges kérdések tekintetében nem tartalmazza vagy tévesen mutatja be a tudományos információkat.
Ez a levél abban próbál segítséget nyújtani, hogy ön is megértse a jelenlegi TPD szöveggel kapcsolatos kutatási eredményeket.

1. TPD összehasonlítása a hagyományos és e-cigaretta általi nikotinbevitelről
TPD szöveg: A nikotin tartalmú folyadék jelen direktíva értelmében csak akkor engedélyezhető ha annak koncentrációja nem haladja meg a 20 milligramm / millilitert.
Ez a dózis azonos az azonos időtartam alatt hagyományos cigarettából származóval.
A tudomány szerint: A Bizottság Dr. Farsalinos írását (2,3) idézi (1) , hogy igazolja ezt a feltevést. Dr. Farsalinos ezzel kapcsolatban már írt a Bizottságnak, mivel szerinte félreértelmezték eredményeit. Kutatása azt igazolja, hogy a 20 mg/ml-es folyadék kevesebb mint harmadannyi nikotint juttat a szervezetbe mint egy szál cigaretta (4,5), körülbelül 50 mg-nál egyezik meg a két érték. Minden más létező tanulmány megerősíti ezt (6-9).
A fogyasztók 20-30 százaléka használ ennél magasabb koncentrációjú folyadékot (8,10).
Ezeket az erősebb folyadékokat jellemzően az erősebb dohányosok használják, akiknél magasabb a dohányzás egészségügyi kockázata és így a legtöbbet profitálhatnak az elektromosra való áttéréssel.
Az erős dohányosok legtöbbjének a 20 mg/ml-nél erősebb folyadék szüksége hogy áttérhessenek a vapelésre.

2. TPD feltételezése a nikotin mérgező tulajdonságáról
TPD szöveg: „Mivel a nikotin egy mérgező anyag...” , valamint a Bizottság feltételezi, hogy „A nikotin halálos dózisa egy felnőtt személy számára 60 mg-ra becsült”.
A tudomány szerint: A 20 milligrammos korlátozás egyik alapja, hogy ennél nagyobb szint veszélyesen mérgező lenne. Ez nem igaz. Vannak akik ennél 60-szor többet fogyasztottak el ami csupán émelygéshez és hányingerhez vezetett, mást nem okozva.
A Bizottság 60 mg-os értéke egy gyógyszerészeti könyvben 1856-ban publikált, azóta sem megerősített kísérleten alapszik. A dohány, nikotinpótló termékek és e-cigaretta utántöltő folyadékok okozta nikotinmérgezés nagyon ritka. Emellett a belélegzéssel történő túladagolás sem kockázatos. Mint a hagyományos cigarettánál itt is a nagyobb mennyiség émelygést, rosszullétet okoz, még mielőtt még többet fogyasztva súlyosabb következmények léphetnének fel (lásd 14-es referencia). A gyerekbiztos palackok elegendőek ahhoz, hogy megelőzzék, hogy a gyerekek lenyelhessék a folyadékot.

3. A TPD elvárása az egyenletes nikotinbevitelről
TPD szöveg: „A tagállamoknak szabályozniuk kell, hogy: .. (f) az elektromos cigaretták a nikotint egyenletes mennyiségben adagolják.”
A tudomány szerint: Az egyenletes bevitel gyógyászati megfogalmazása nem helyénvaló egy szabadon hozzáférhető fogyasztói terméknél. A cigaretta, rágott dohány és e-cigaretta használók saját személyes pillanatnyi igényeiknek megfelelő mennyiséget fogyasztanak alkalmanként. Az azonos e-cigarettát használó egyének bevitele között 20-szoros eltérés van (4,5,15). Szükséges a különféle márkájú termékek egyenletes nikotintartalmának ellenőrzése, viszont ennek kiterjesztése az elfogyasztásra értelmetlen. Ilyen elvárásokat nem fogalmaztak meg a hagyományos dohánytermékekkel kapcsolatban.

4. A TPD elvárása az e-cigaretta gyártók felé, hogy szolgáltassanak adatot termékenként a nikotin felszívódásról
TPD szöveg: A gyártók kötelesek új, vagy jelentősen módosított termékeknél 6 hónappal a piacra kerülés előtt adatokat szolgáltatni, többek között a „nikotin adagolásról és felszívódásról”
A tudomány szerint: A nikotinbevitelről fentebb írtak értelmében az ilyen adatok hasztalanok lennének a fogyasztók számára, emellett komoly költségekkel járnának.
Ilyen elvárásoknak a hagyományos dohánytermékek gyártói nem kell hogy megfeleljenek, így ez piaci előnyt jelentene a jóval veszélyesebb termékeik számára.

5. TPD követelmény: maximum 10 milliliteres utántöltő palackok és 2 milliliteres tartályok
TPD szöveg: „nikotintartalmú utántöltők csak maximum 10 ml-es palackban, illetve eldobható, vagy egyszer használatos formában amelyek nem haladják meg a 2-ml-es űrtartalmat kerülhessenek forgalomba
A tudomány szerint: Ez a javaslatot a mérgezéstől való aggódás szülte, amit már fentebb tárgyaltunk. Az elektromos cigaretták ezidáig biztonságosnak bizonyultak. A világszerte egyetlen halálos esetnél egy kisgyerek beleivott a nyitva felejtett utántöltő palackba(17).
A Bizottság javaslata a kisebb űrtartalmú palackokról ebből a szempontból több palackot, így nagyobb kockázatot jelentene.
Az alternatíva az egyéb jóval mérgezőbb háztartási vegyszerekhez (pl. öblítők) hasonlatos lenne: figyelmeztető feliratok, gyerekbiztos csomagolás (szerk.: valamint a józan ész által diktált felelős használat).

6. A TPD felvetése, hogy az e-cigaretta oka lehet a dohányzásra való rászokásnak
TPD szöveg: Az elektromos cigaretta nikotinfüggőséghez, végül hagyományos dohányzáshoz vezethet, mivel imitálja és normalizálja (szerk.: elfogadhatóvá teszi) a dohányzást. Emiatt helyénvaló a reklámozás korlátozása.
A tudomány szerint: Ez a „kapuhatás” az egyik oka a korlátozó megközelítésnek, amit a létező adatok nem látszanak igazolni. A nemdohányzók e-cigarettázását két tanulmány vizsgálta, de nem talált ilyen összefüggést (18,19). Az Egyesült Államokban a gyerekek 1-2 százaléka próbálkozott vele, de nem lettek tartós használók (20).
Ezzel ellentétben az európai 15-16 évesek 54 %-a gyújtott már rá legalább egyszer, a felnőtt gyakori dohányosok 88%-a 18 éves kora körül szokott rá (21,22). A „kauphatással” szemben a valóság az, hogy a bármely korosztályban az e-cigarettázók csökkentik, vagy abbahagyják a dohányzást. Ugyanakkor a fiatalkorú nemdohányos használatot érdemes figyelemmel kísérni a jövőben is.

Összefoglalásképpen: Az elektromos cigaretta biztonságosnak bizonyul és nem vezet hagyományos dohányzáshoz,hanem épp ellenkezőleg. A használói lehetőséget kell hogy kapjanak, hogy saját maguk választhassák meg mit és milyen nikotintartalommal használnak, ahelyett hogy központilag határozzák meg, mit muszáj használniuk.
Ésszerű és arányos szabályozás kell hogy szülessen, aminek létrehozásában minden érintett fél szót kell hogy kapjon.
Bölcs szabályozással az elektromos cigaretta „elavulttá” teheti a hagyományosat és emberéletek millióit mentheti meg.


Az eredeti dokumentum az alkalmazott referenciákkal és az aláíró orvosok listájával megtalálható:
http://www.scribd.com/doc/200340109/Scientific-Declaration-on-TPD-2014-01-16

Szerző: Serrin  2014.01.19. 23:30 Szólj hozzá!

Címkék: hírek eu hír törvény szabályozás linkajánló nikotin nicotine

A bejegyzés trackback címe:

https://ecigiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr455771291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása