Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
https://lh6.googleusercontent.com/-l5CDO8EIeYs/UG2dO0wJt6I/AAAAAAAAILM/S0auW0ikqDg/s800/header_V1c_942x226.png

Újabb fontos fordítói munka Tricker fórumtárstól! Köszönjük!

Mekkora mennyiségű e-liquid okoz halált? Fontos tudnivaló minden vapernek!

Forrás: http://www.ecigarettedirect.co.uk/ashtray-blog/2013/12/eliquid-nicotine-lethal-dose.html#sthash.9skVpckt.dpuf

A patkány sivított miközben újabb csepp Smoker’s Halo American Red likvidet erőltettem a szájába.
„3 milligram és még életben van” számoltam be komoran csinos laborasszisztensemnek.

Nem igazából!

Szigorúan véve valódi kísérletek kellenének, hogy megtudjuk pontosan mekkora a szükséges mennyiség, mi inkább tudományos kutatások eredményeire fogunk támaszkodni.

Először egy rövid történet:
Talán, amint fejét a guillotine alá hajtotta, a belga grófnak, Hippolyte Visart de Bocarménak volt elég ideje elmerengeni a nikotin mérgező hatásán.
Néhány hónappal ezelőtt a bátyja Gustave volt a vacsoravendége, aki nem számított rá hogy testvére torkon ragadja. Betegségétől legyengülve hiába próbált ellenkezni, fivére szétfeszítette a száját és a felesége két üvegcse nikotint diktált belé, amivel korábban már háziállatokon is kísérleteztek.
Minden lehetséges tanú elhagyta már rég a szobát, de egy szobalány sírást hallott. Ahogy a szobába sietett, az éppen sietve távozni készülő grófnőbe botlott.
A nikotin kimutatása az áldozat szervezetében megteremtette a modern bűnügyi helyszínelés tudományos alapjait, de arra is rámutatott mennyire mérgező a tiszta nikotin.

Mennyi nikotintól halnál meg?
Ahogy a történet mutatja, a nikotin mérgező, ha elegendő mennyiséget viszel be a szervezetedbe, halált okoz.
Na de mennyi is az annyi?
A publikált irányelvek szerint körülbelül 60-80 mg (milligramm) vagy 0.8 mg per testsúlykilogramm elegendő, vagyis akár 5 szál cigarettányi mennyiség megölhet egy felnőttet.
Összehasonlításul 3.3 mg per kiló öl meg egy egeret és több mint 50 mg per kiló egy patkányt.

A jelenlegi álláspont szerint az egér jobban elviseli a nikotint. Nem meglepő módon a kutatók kezdik megkérdőjelezni ezt az információt.
Az egér nem a legalkalmasabb példa, de a furcsa különbség elég szembeötlő!
Valójában számos olyan sikertelen öngyilkossági kísérlet is volt már az ennél nagyobb mennyiség sem bizonyult végzetesnek (valószínű azért az is közrejátszhatott, hogy az illetőkön heveny hányinger lett úrrá).
Ezek a különös ellentmondások sarkalltak egy kutatót a további vizsgálódásra.

Próbáljuk ki magunkon, hogy veszélyes-e a nikotin... (Te NE!)
A jelenlegi álláspont önmagukon kísérletező tudósok több mint 150 éves eredményein alapul.
Két kutató, Dworzack és Heinrich elhatározták saját magukon tesztelik le, veszélyes-e a nikotin.
1-4 mg bevétele után az alábbi tüneteket tapasztalták:

...fejfájás, szédülés, zsibbadás , zavaros látás és hallás, fényérzékenység, szorongás, kiszáradt torok, hideg végtagok, felfúvódás, szélgörcs (bélgázosodás), hányinger, székelési inger. A légzés üteme felgyorsult és nehézkessé vált, a pulzus a bevett dózistól függően egyre szaporább volt, majd később rendszertelenül felgyorsult és lassult. 45 perc után elvesztették az eszméletüket...

Egyikük még 2 órán keresztül rángásos rohamoktól szenvedett, valamint végtag remegéstől, az egész test reszketésétől. Ezután a kimerültség, álmos levertség még három napon át tartott.
Érdekes módon a tudósok nem vették figyelembe egy másik gyógyszerész, Reid beszámolóját aki 7 mg bevétele után csak enyhe tüneteket tapasztalt magán.
Mégis Bernd Mayer kutató szerint ennek a két 19-ik századbéli bátor kísérletezőnek az eredményei szolgálnak alapul a 21-ik században használt nikotin figyelmeztetéshez.

Akkor végül is mi a végső határ?
Frissebb kutatások szerint 5 mg intravénásan beadott nikotin (ami megfelel 25 mg-nak szájon keresztül bevéve) csak enyhe hányingert és köhögést okoz.
Nikotinmérgezésben elhunytak post mortem vizsgálata szerint a halálos adag a 20-szorosa lehet a 60 milligrammos értéknek. Mivel a nikotin a halál után gyorsan lebomlik, nem kizárt, hogy az érték ennél is magasabb lehet.
Forrás: Bernd Mayer

Eközben Jacques Le Houezec legutóbbi prezentációjában az EcigaretteSummit-en rámutatott, hogy a halálos nikotinmérgezés nagyon ritka, még a gyermekek körében is. 10 mérgezést szenvedő gyermekből egy sem halt meg. 51 olyan esetből ahol 5 hónapos és 9 éves közti gyermekek voltak az áldozatok(cigaretta ill. nikotinos rágó megevése), egy halálos esetet sem jelentettek.
A nikotin korántsem annyira veszélyes mint az korábban jelezték, vélekedett, sugallva, hogy még konzervatív becslés szerint is a halálos mennyiség a 60 mg-nak a 20-szorosa.

A tudósok kezdik kétségbe vonni a jelenlegi határértékeket

Arra is rámutatott, hogy patkányokon végzett két éves kísérlet (alacsony szintű nikotin-kitettség napi 20 órán keresztül) során az egyetlen tapasztalt jelenség a testsúly csökkenése volt ((the only effect on lab rats had been weight loss).

Vigyázat: A nikotin ettől még veszélyes anyag, kezelése továbbra is óvatosságot igényel!
Forrás: E Cigarette Summit – Dr Jaques le Houzaq
http://www.e-cigarette-forum.com/infozone/Dr-Jacques-Le-Houezec

Szóval mennyi e-liquid elgőzölés okozna halált?

Lehetetlen a pontos mértéket megadni.
Ahogy rezidens gyógyszerészünk Gwyn Taylor határozottan rámutatott, nem adhatunk 100 embernek halálos mennyiséget, hogy aztán kiszámoljunk egy átlagot belőle.
(Fontos infó leendő elkövetőknek: biztosra kell menni, hogy az áldozat nem dohányzó vagy vaper, mivel az ő szervezetük már hozzászokott az anyaghoz, nagyobb mennyiség lenne szükséges).
Menjünk biztosra, számoljunk a jelenleg elfogadott értékekkel.
Ahogy már láthattuk a jelenlegi figyelmeztetés szerint akár 5 szál cigaretta halálos lehet.1 szál cigaretta elszívásával kb 1-1.5 mg nikotin szívódik fel, vagyis a 30-60 mg eléréséhez 20-60 szálat kellene elszívni (vagy Houezec becslése szerint 1200-at).
Tudjuk hogy vapeléssel valamivel kevesebb a felszívódó nikotin, szóval 20-60 szál ciginek megfelelő mennyiséget kellene legalább, nagyon gyorsan elfogyasztani.
Mivel a nikotin felezési ideje 2 óra, mire a szükséges mennyiséget elérnénk, feltehető hogy a nikotin nagy részét már fel is dolgozta/ki is bocsátotta a szervezet.
A felezési időt nagyon jól illusztrálja a Sámán példája.

Nagy mennyiségű szemet csípő füst töltötte be a sátrat
A sátor közepén keresztbe tett lábakkal a sámán ült, kezében pipájával. Mélyet slukkolt, újra és újra, amíg szemei fenn nem akadtak és érzéketlenül a padlóra nem dőlt. A többiek számára élettelennek tűnt, de elméje aktív maradt, útrakelve a szellemvilágba.
Csak holnapra volt várható hogy visszatér az életbe.

Ahogyan Jacques magyarázta, a sámán olyan sok nikotin fogyasztott, hogy halottnak tűnt.
Másnap viszont a feleződési időnek köszönhetően ismét teljesen ép és egészséges volt; ez az esemény csodaszámba ment a követői számára (Forrás: Shaminism and Tobacco)

Két további indok miért nem fogsz belehalni a vapelésbe:

Steve leteszteli a felvetésünket, megpróbálva elgőzölni egy nagy flakonnyi nikotinos liquidet. (Megj.: persze ez csak vicc)

Még ha túl is teszed magad ezeken a nehézségeken a vapelés nem valószínű hogy megölne:

1. A nikotinmérgezés első tünete az émelygés/hányinger. Amikor a dohányosok/vaperek kezdik rosszul érezni magukat egyszerűen szüneteltetik a további bevitelt.
2. Emellett a tudósok úgy találták a dohányzók mindig csak pontosan a kívánatosnak talált mennyiséget fogyasztják (tudományosan szólva „ön-titrálást” végeznek)

A nikotin egyedülálló abban, hogy képes stimulálni és relaxálni és a dohányosok/vaperek ezt elérendő önmaguk korlátozzák a bevitelét.
Dr Houezec egyik példája a nikotinos tapaszt használó dohányosok. Sokan közülük a tapasz mellet is dohányoznak, de csak olyan mértékben, hogy ne vigyék túlzásba a nikotin bevitelét.

E-liquid ivás

Sajnos egy 15 milliliteres flaska 24mg-os liquid megivásánál már más a helyzet.
Ez azért van mert a 24 mg milliliterenként értendő, nem a teljes palackra. Vagyis ez 15*24 = 360 milligramm nikotin összesen, ami a jelenlegi irányelvek szerint már halálos.
Különösen a gyerekek veszélyeztetettek, ezért az liquidet gyerekbiztos kupakkal ellátott palackban javasolt tárolni, úgy hogy ne férhessenek hozzá (Saját tapasztalatom szerint ez nem mindig könnyű, ha már képesek önállóan járni)
Fontos, hogy tesztelt, megbízható forrásból származó liquidet használjunk. Az EcigaretteDirect-nél a termékeket az SGS, a nemzetközi svájci vizsgáló szervezet teszteli, ezen kívül véletlenszerű teszteket végez egy Egyesül Királyság-béli államilag akkreditált labor, valamint tervezzük egy saját belső labor felállítását is.

Mi történik ha a nikotin a bőrre kerül?

Amikor két kertész úgy döntött egy barackfát 2,7 %-os nikotinos oldattal fognak lepermetezni, nem voltak elég óvatosak. A művelet közben az oldatból a saját arcukra, kezükre és alkarjukra is jutott.
Közepes mértékű nikotinmérgezést kaptak, feltehetőleg a szennyezés erősségének és időtartamának köszönhetően.
A bőr hatékony védőréteg, de csak átmenetileg, mert az idő teltével több és több nikotint szív fel. Ezért fontos a kicsorduló cseppeket gyorsan leöblíteni.

A nikotin- nem annyira vészes
Akármennyi is a halálos dózis, a nikotint óvatosan kell kezelni.
További érdekes infók:
Nicotine in Electronic Cigarettes: 10 Facts All Users Should Know
http://www.ecigarettedirect.co.uk/ashtray-blog/2012/02/nicotine-electronic-cigarettes.html

Szerző: Serrin  2013.12.15. 20:18 2 komment

Címkék: hírek hír törvény szabályozás linkajánló nikotin

A bejegyzés trackback címe:

https://ecigiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr795694220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

redstripe787 2017.01.04. 18:05:07

I found some interesting articles at www.jvapes.com/

CsakEgyKölcsönhatás 2017.09.17. 03:01:48

Propaganda pongyola cikk ez, lényeges számszerű vagy technikai infohoz nem jutunk belőle. Szóval kár, hogy amiért jöttem nem tudtam meg. Túl sokat, vagy túl gyorsan, vagy túltöltve szívtam, azért kapar a torkom? Egyik ismerős szerint többszörösét szívom a nikotinnak 16mg/g-os cuccal, mint sima cigivel. Másik szerint meg tök oké, majd elmúlik. Hm.
süti beállítások módosítása