Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
https://lh6.googleusercontent.com/-l5CDO8EIeYs/UG2dO0wJt6I/AAAAAAAAILM/S0auW0ikqDg/s800/header_V1c_942x226.png

Előzmények:
http://ecigiblog.blog.hu/2013/06/22/leszokas_elozetes
http://ecigiblog.blog.hu/2013/06/22/leszokas_fuggosegek
http://ecigiblog.blog.hu/2013/06/23/leszokas_nikotin_helyettesito_terapiak
http://ecigiblog.blog.hu/2013/06/25/leszokas_placebo_kezelesek
http://ecigiblog.blog.hu/2013/06/25/leszokas_akaratero


A cikksorozat befejező részében az elektromos cigaretta leszokást segítő szerepét és a jelenlegi, illetve jövőbeli szerepéről fogok írni. A technikai részleteket nem magyaráznám hosszabban, hiszen az egész blog erről szól, de a laikusok kedvéért lássunk egy rövid összefoglalót.

Az ecigi részei általában:
- Akkumulátor, vagy mód készülék, amiben a cella cserélhető. Ez lehet manuális, vagyis gombnyomásra működő, vagy automata, ami a szívásra indul be. A komolyabb, jól használható fajták a legtöbb esetben manuálisak.
- Kazán, vagy integrált patron, ami tárolja és gőzzé alakítja a folyadékot.

A folyadék PG (propilén-glikol) és VG (növényi glicerin) keverékéből állnak, illetve lehetséges tiszta PG és tiszta VG is. Ezen kívül aromát és nikotint is tartalmaznak, bár a nikotin elhat, mert anélkül is  van élvezeti értéke. A PG, VG és az aromák olyan összetevők, amelyek ételekben, fogkrémben, szájvízben és egyéb hétköznapi termékekben is megtalálhatók mind.

Röviden: feltöltjük az akkumulátor egy USB-s töltővel, a patront/kazánt a folyadékkal, összeszereljük és használjuk. Léteznek előre töltött patronok is, de azok a drágaságuk miatt nem érik meg. Akit bővebben is érdekel a téma, az a blogban, illetve az ECF-en is rengeteg információ találhat.

Miben segíti a leszokást az elektromos cigaretta, avagy leszokni, vagy átszokni?

Fontos leszögeznem, hogy az ecigi nem leszokásra jött létre, hanem a dohányzás egészségesebb alternatívájaként, de mégiscsak sokaknak sikerül vele leszokni. Ennek oka, hogy ha minimális akaraterő megvan, ami az átszokáshoz vezet, az könnyen segíti a leszokást is. Sokan még leszokási cél nélkül is leálltak már az elektromossal is, vagyis ők is a hatásosságot igazolják.

Itt olvasható egy kutatási eredmény ebben a témában: http://ecigiblog.blog.hu/2013/06/25/kutatasi_eredmeny

Az ecigi a négy függőségi okból hármat pótol: a nikotint, a napi megszokást/rutint és a társasági dohányzást is. Egyedül a dohány alapú cigaretták kb. 400 egyéb mérgező és további függőséget okozó vegyületei nincsenek benne az elektromos folyadékában, de ez előnyt jelent.

Természetesen lehet pár hónap alatt leszokni vele, a nikotin csökkentésével is, de ahhoz nagyobb akaraterő kell. A legtöbben inkább hosszabb idő alatt csinálják meg ezt és akár tovább használják nikotinmentes folyadékkal, mert bár már nem nikotinfüggők, de a lelki függés nem szűnik meg. Ezt nagyon gyakran felhozzák az ecigi ellenzői, de ha ezzel sem szűnik meg a lelki függés, akkor semmilyen más módszerrel nem fog és az mindenképpen visszaeséshez vezet a dohányzás esetén. Ha az illető inkább egy nikotinmentes folyadékkal töltött elektromos cigarettát használ, akkor megelőzheti a visszaesést a dohányzás kapcsán is. Ezzel segít saját magán és környezetén is, mert nem a mérgező füstöt fújja ki, hanem az illatos gőzt. (Velem is ez történt. Néhányszor volt fél éves szünetem a dohányzásban, de mindig újrakezdtem. Egyedül az elektromos cigaretta segített és mostanra csak azt használom nikotin nélkül.)

Bár konkrét értéket nem tudok leírni, de sokan idővel elhagyják az elektromost is és a dohányzás sem tér vissza náluk. Ennek valószínű az az oka, hogy megismertek egy jobb alternatívát a dohányzással szemben és nem térnének vissza a rosszabbra, illetve ha az ecigi készletük már nincs meg, akkor sem gyújtanak már rá.

Az olvasók figyelmébe ajánlanám a következő két fórumtopikot, ahol leírtuk többen a tapasztalatainkat:
http://www.ecigiforum.com/viewtopic.php?f=7&t=73
http://www.ecigiforum.com/viewtopic.php?f=28&t=197

Sokszor felmerül még a nikotin túladagolás kérdése is az elektromos cigaretta kapcsán. Ennek nagyon kicsi az esélye, mert a legerősebb folyadék is 24 mg/ml, vagyis ezzel a folyadékkal is majdnem hogy lehetetlen elérni a halálos adagot (ami kb. 80mg), mert ha valaki 3 millilitert szívna el naponta, az már nagyfogyasztó és a többség nem is szív el ennyit egy nap és nem is ilyen erősségűt. Ezen kívül, ha az ember túlszívja magát nikotinos gőzzel, akkor lerakja és nem szívja egy darabig.
Ezt én is tapasztaltam a találkozókon, ahol mindig volt egy pont, amitől nem, vagy csak éppen-éppen beleszívtam. Eközben nemhogy a halálos adaghoz közelítettem volna, hanem még a negyedét sem értem el annak a nikotin mennyiségnek.
Itt érdemes még a feleződést is megemlíteni, vagyis a nikotin mennyisége feleződik a szervezetben két óránként. Ha mégis sikerülne két óra alatt elszívni 1-2 ml 24 mg-s nikotinos folyadékot, akkor is esélytelen a túladagolás, mert abból csak a fele mg maradna meg. Ha utána elszív a vaper megint ugyanennyit (igazából ez szerintem esélytelen, az általam ismert legtöbbet fogyasztó naponta 10 ml-t szív el és az is alacsony nikotintartalmú folyadék), akkor az is feleződni fog. Ellenben már nem tud ennyit fogyasztani, mert annyira telítődik a szervezete, hogy abbahagyja egy időre. A legtöbben ennél alacsonyabb nikotintartalmú folyadékot fogyasztanak, így az is csökkenti a bevitt mennyiséget.

Van még egy gyakori érv az ecigi ellen: Az ellenzők szerint fenn áll a veszély, hogy egy kisgyerek megissza a folyadékot. Igen, ha elől hagyjuk akkor lehetséges, de a rossz íze miatt nincs olyan ember, aki meginná. Igazából a dohányt és az öngyújtót is érdemes a gyerekektől távol tartani és a hipót, meg a gyógyszereket  is elzárjuk előlük, hogy ne gyújtsák fel a házat és ne mérgezzék meg magukat. Ugyanígy kell eljárni a folyadékkal is és nem lesz gond. Ez viszont nem ez ecigi gyártók és forgalmazók felelőssége, hanem mindig az adott használóé, mert az ő dolga, hogy vigyázzon a saját gyerekére.

A kapudrog jelenséget  is emlegetik, vagyis hogy a gyerekek emiatt rászoknának a dohányzásra. Az elektromos cigaretta lassan 10 éve a piacon van és ezt a kapudrog állítást még ez alatt sosem sikerült igazolni. Az ecigi használói mind korábbi dohányosok, akik vagy egészségesebben szeretnének élni, vagy leszokni vele.

Az elektromos cigaretta jelene és lehetséges jövője

Jelenleg országonként igencsak eltérő a szabályozása. Egy kis áttekintő következik.
- Magyarország: Sajnos pártunk és kormányunk szerint bűncselekmény lesz a nikotinos folyadék árusítása 2013.07.01-től. Nyilván azért, hogy nehogy csökkenjen a trafikmutyiból befolyó bevétel. Alkatrész és nikotinmentes folyadék kapható lesz persze, de ez valószínűleg nem segít azon, aki ezzel akar leszokni új felhasználóként. A jövőben létrejövő EU direktíva ránk is érvényes lesz, de addigra az itthoni kiépült forgalmazás megszűnhet és sajnos sok ecigi felhasználó visszatérhet a dohányzáshoz.
- EU tagországok: Változó, a nikotin tiltásától kezdve attól a változatig, hogy mindenhol kapható nikotinos folyadék és akár az orvos is felírhatja receptre. Jelenleg is zajlik az EU-s direktíva egyeztetés, ahol a big tobacco és a big pharma küzd egymással, hogy kinek jusson ez a terület, de a felhasználóknak és a forgalmazóknak az lenne a legjobb megoldás, ha egy új, harmadik kategóriába sorolnák be az elektromos cigarettát. A jövőben kiderül majd, hogy ez miként alakul.
- USA: Államonként változó, de mivel éppen most lép be a dohányipar erre a területre, ezért várhatóan nem lesz tiltás, vagy csak a dohányipar féle változatokat engedélyezik. Ez is nagyon képlékeny még.
- Ázsia és Dél-Amerika: Országonként itt is nagyon változó. Egyes országokban a dohányzást is csak most kezdik szabályozni, máshol tiltják az elektromost. Viszont ezekben az országokban nem várható közös szabályozás, ezért  utazás előtt mindenképpen érdeklődjünk, hogy az adott országban mi a helyzet az elektromos cigaretta kapcsán.

Az elektromos cigaretta jövője még bizonytalan, de a tapasztalatok szerint leszokáshoz is használható, bár ezt a leszokásbiznisz nyerészkedői (lásd az előző bejegyzések a ennek a cikknek az elején) nem fogják elismerni. Az ecigi terjedése nem tesz jót a gyógyszergyáraknak, hiszen a nikotinpótló termékek eladási mennyisége csökken és a dohánygyáraknak sem, hiszen az ő bevételeik is csökkennek.
Ha bármelyikük kezébe veszi a forgalmazást, az nekünk mindenféleképpen káros lesz, mert a készülékek és a folyadékok minősége csökken és drágábbak is lesznek, ezáltal az eddigi használók és jövőbeliek is leállhatnak az elektromos használatával. Ez esetben vagy véglegesen leszoknak, vagy vissza a dohányzásra.

Külön eset a hazai, mert júliustól ugye nagyon is korlátoznak minket. Ha egy leszokni/átszokni vágyó dohányos meghallja, hogy nincs a folyadékban nikotin, akkor ki sem próbálja. Helyette megveszi a tapaszt/gyógyszert/stb. és természetesen nem szokik le, mert ha nem rendelkezik megfelelő akaraterővel, akkor esélye sincsen rá. Ezáltal a társadalom, de maga az állam is veszít, hiszen egy beteg ember lesz egy (valószínű) egészséges helyett. A big tobacco és a big pharma meg nyer, hiszen a termékeik fogynak továbbra is.

Mi lenne a megoldás?

Arra kicsi az esély, hogy az eszközt leszoktató eszköznek elkönyveljék. (Lásd a WHO hírt.) Egy jól megírt EU-s direktíva viszont segíthet azokon, akik az elektromos cigarettával szoknának le. Ennek a következőket kéne tartalmazni:
1. Ahogy a dohánytermékeket, ezt is csak 18 éves kortól lehessen megvenni. A magyar webshopok eddig ezt maguktól be is tartották.
2. Szabad forgalmazás, vagyis ne kényszerüljön speciális boltokba (dohánymutyi trafik és gyógyszertár).
3. Az ecigi nem dohánytermék.
4. Az ecigi nem gyógyszer a nikotintartalomtól függetlenül. Az eddigi maximális nikotin mennyiség (24 mg/ml) maradjon, mert a dohányosoknak kezdetben szükségük van rá. Idővel ez csökken, de sokaknak induláskor kell még.
5. Az eddigi készülékek, akkumulátorok, patronok, stb. továbbra is kaphatóak legyenek, hogy a fejlődés ne álljon meg és  a jövőben egyre jobb eszközeink legyenek.
6. A folyadék ízesítése is maradjon meg, hiszen egy nikotin ízű, vagy simán ízetlen eliquidet senki sem használna szívesen. (Utólagos ízesítéssel lehetne rajta javítani, ha ez mégse jönne össze.)
7. Egységes minőségellenőrzés és a csomagoláson is egységes jelölések használata a folyadék esetén. Jelenleg ahány gyártó, annyi szokás. Az akkumulátorokra, stb. ez szerintem nem szükséges, mert azoknak eleve meg kell felelniük az elektronikai minőségi feltételeknek.

Nyilván ez mind egyszerre nem valósulhat meg. A legrosszabb ugye a teljes tiltás lenne, a legjobb változat meg lista összes pontjának teljesülése. Valószínűleg valahol a kettő között lesz a végleges változat.

Addig meg Magyarországon várjuk, hogy jobb legyen a helyzet végre és sokan leszokhassanak egy nem ilyen célra tervezett, de arra is remekül használható eszközzel.

U.i.: Nem célom ezek után sem lebeszélni senkit sem az átszokásról, vagy az elektromos cigivel leszokásról. Ellenben nem kívántam letagadni sem a valóságot, ezért a negatív felhang a bejegyzés végén.

Szerző: Serrin  2013.06.25. 21:40 Szólj hozzá!

Címkék: gondolatok leszokás nikotin e cigaretta elektromos cigaretta nikotinmentes e cigi ecigi ecigaretta

A bejegyzés trackback címe:

https://ecigiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr125378066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása