Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
https://lh6.googleusercontent.com/-l5CDO8EIeYs/UG2dO0wJt6I/AAAAAAAAILM/S0auW0ikqDg/s800/header_V1c_942x226.png

VV (VV = VariVolt = Variable Voltage, változtatható feszültségű) akkumulátorok esetén a kimenő feszültséget lehet változtatni és azt az akkumulátor stabilan tartja lemerülésig. Az alsó érték általában 3 volt, a felső 4,8 (eGo VV esetén, egy példa rá) és 6 volt lehet mod készülékeknél (ismét egy példa).

Hogy milyen feszültség szükséges, azt kétféleképpen lehet eltalálni:
- Az egyszerűbb módszer a kísérletezés. Azt lehet tudni, hogy LR kazánnál nem szükséges annyira magas feszültség, míg HV esetén meg pont az kell. 4 volt körül a legtöbb kazán és patron már jól meghajtott. Idővel kitapasztalja a felhasználó, hogy melyik kazánnak melyik feszültség jó, mert ha túlhajtjuk, akkor égett ízt fog adni.
- Ohm törvénye alapján kiszámoljuk a megfelelő értéket. Ez a bejegyzés főleg arról fog szólni. Nem kell megijedni, mert nem túl bonyolult.

Tehát, leegyszerűsítve így néz ki: Két állandó érték van, a kazán/patron ellenállása és a kimenő feszültség. A második természetesen állítható, de a pillanatnyi érték állandó, erről a beépített elektronika gondoskodik. Az ellenállás jele R, mértékegysége az Ω (ohm, volt/amper). A feszültség jele U, mértékegysége a volt (V).

Ebből ki tudjuk könnyen számolni az áramerősséget, amelynek jele I és mértékegysége az amper (A).
Tehát I = U / R
Ebből átrendezve következik, hogy R = U / I és U = I x R
Ezen kívül a pillanatnyi teljesítményt is ki kell számolni, aminek jele P és mérték egysége a watt (W).
P = I x U

Ezek azért fontosak, mert minden akkumulátornak van egy maximális kimenő értéke mindkettőre. Ez teljesítményre kb. 4-6-8 watt, míg áramerősségre 2,5 amper a legtöbb VV akkumulátornál. Természetesen vannak kivételek, pl.: a Zmax, ami 4 ampert és 15 wattot is tud, persze igen borsos áron.

Nyilván kicsit "konyhanyelven" fogalmaztam meg, de ha valakit érdekel, akkor ezer helyen olvashat bővebben a neten.  Hogy ne kelljen mindig kiszámolni, ezért már korábban készült egy táblázat (nem én írtam, mielőtt bárki erre gondolna), amiből leszűrhető, hogy milyen feszültséghez milyen ellenállású kazánt/patront érdemes használni.

Egy konkrét esettel azért bemutatnám, hogy miként számoljuk:
Adott 3 fajta kazán/patron (LR 1,6Ω, NR 2,6Ω és HV 3,5Ω) amit egy olyan eGo VV akkumulátorral használunk, ami állítható 3,3 és 4,8 volt között. Az akkumulátor felső áramkorlátja 2,5A, de célszerű 2A körül használni. A teljesítmény 4-6-8 W körül legyen.

LR 1,6Ω
3,3 volt esetén: I=U/R=3,3/1,6=2,1A és P=IxU=2,1x3,3=6,9W Ez megfelelő érték. (Mellékesen igazolja, hogy a stabilizált eGo is tökéletesen alkalmas egy ilyen kazán meghajtására.)
4 volt esetén: I=U/R=4/1,6=2,5A és P=IxU=2,5x4=10W Elértük a felső áramkorlátot és a 10W is nagyon sok. Így ne használjuk.
4,8 volt esetén: I=U/R=4,8/1,6=3A és P=IxU=3x4,8=14,4W A Zmax és hasonló csúcsminőségű modok tudják ezt, nem az adott eGo akkunk, de biztos, hogy nagyon égett íz lesz az eredmény.

NR 2,6Ω
3,3 volt esetén: I=U/R=3,3/2,6=1,3A és P=IxU=1,3x3,3=4,3W
4 volt esetén: I=U/R=4/2,6=1,5A és P=IxU=1,5x4=6W
4,8 volt esetén: I=U/R=4,8/2,6=1,8A és P=IxU=1,8x4,8=8,6W
4,8 voltnál a teljesítmény kicsit magasabb a kívántnál, ez valószínű égett ízt jelent már és az akkumulátornak sem tesz jót. 3,3 és 4 voltnál valószínű rendben van.

HV 3,5Ω
3,3 volt esetén: I=U/R=3,3/3,5=0,9A és P=IxU=0,9x3,3=2,9W
4 volt esetén: I=U/R=4/3,5=1,1A és P=IxU=1,1x4=4,4W
4,8 volt esetén: I=U/R=4,8/3,5=1,4A és P=IxU=1,4x4,8=6,7W
HV (High Voltage) esetén ugye magasabb az ellenállás, tehát magasabb feszültség kell. 3,3 kevés, de 4 és 4,8 már akár elegendő, de a 4,8 volt az ajánlott. Az ilyen kazánok ritkák és inkább mod készülékkel hajtják meg ezeket.

A kiszámolt értékeket mindenképpen ki kéne próbálni az elképzelt akkuval és patronokkal, de sejthető belőlük, hogy egyáltalán mely beállításokkal melyik patron működik.


Eddig a VV akkuk előnyéről, vagyis az állítható feszültségről írtam. Hátrányuk is van, ami az egyre több beépített elektronika, vagyis nagyobb meghibásodási lehetőség. Ha kijelzőt, további gombokat, stb. is tartalmaz, akkor ugye az megint csak több elektronikát jelent. A fent kiszámolt értékekből is látszik, hogy egy eGo, ami akár stabilizált (3,3-3,4, de 3,7 voltos is létezik), vagy nem az (4,2 -> 3,3 volt) is meg tudja hajtani az LR és NR kazánokat és patronokat. A HV is jó dolog, de alapvetően lehet élni nélküle.
Kezdőknek annyira nem ajánlanám a VV akkukat, hiába egyre olcsóbbak. Egy jó minőségű eGo is kiszolgálja az embert és idővel, ha a felhasználó is úgy érzi, válthat feljebb is. Ha valaki egy egyszerű és megbízható eszközt keres, akkor meg igazából simán nyűg is lehet az állítgatás. Nyilván előbb-utóbb kitapasztalja, hogy mihez milyen feszültség kell, de ha a patron megtöltésével vannak gondok kezdetben, akkor talán tényleg egyszerűbb egy stabilizált/stabilizálatlan eGo akkumulátor.

Ha valakit bővebben érdekel a téma, akkor ajánlom figyelmébe a http://chopperfield.uw.hu/vaper.htm oldalt és a ECF-et is.

Annyi kérésem volna, hogy ha idetéved egy a témában nálam jártasabb vaper és hibát talál a cikkben, akkor jelezze egy kommentben! Köszönöm!

Szerző: Serrin  2012.10.25. 23:47 Szólj hozzá!

Címkék: ego mod hr hv volt feszültség teljesítmény ellenállás akkumulátor amper e cigaretta vv watt haladóknak nr áramerősség ohm ecigi lr ecigaretta ego vv zmax lavatube ohm törvénye vv akkumulátor

A bejegyzés trackback címe:

https://ecigiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr304870613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása