Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
https://lh6.googleusercontent.com/-l5CDO8EIeYs/UG2dO0wJt6I/AAAAAAAAILM/S0auW0ikqDg/s800/header_V1c_942x226.png

http://fehervar.hir24.hu/fehervar/2012/03/19/a-dohanyzas-tiltasa-noveli-az-alkoholfogyasztast/~~fokusz

A következőhöz pár gondolatot hozzátennék:
http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/03/19/e-cigaretta/

"A jelenlegi szabályok szerint fogyasztóvédelmi szempontból a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság azok ellen tud fellépni, akik a nikotin tartalmú kapszulával működő termékek reklámjában olyan állítást fogalmaznak meg, amely szerint az e-cigaretta használata teljesen veszélytelen, vagy kifejezetten egészséges a használó számára, mondta Fülöp Zsuzsanna a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szóvivője az Indexnek. Ezen kívül az NFH a készletekben árusított, hálózatról működő akkumulátor-töltők biztonságát vizsgálja, ugyanis itt is előfordulhatnak biztonsági problémák."
A dohányégetésnél csak egészségesebb lehet. Ezzel megint azt terjesztik, ráadásul államilag, hogy ez ugyanolyan káros, mint az analóg. A töltőről meg annyit, hogy a mobiltöltőket is vizsgálják, ne csak az olyan árujét, ami adókiesést jelent.

"... és bár konkrét számot senki nem tudott mondani arról, hogy hány korábbi dohányos válthatott eddig e-cigarettára – kalkulációk szerint mindössze néhány ezer – biztosak benne, hogy a szabályozás kialakításában szerepet játszanak majd a nagy dohánygyárak érdekei."
Annyi pozitívum van benne, hogy végre feltűnik a dohánylobbi említése egy cikkben is. A megadott szám meg biztosan kevés, mert az ecigiforumon kb. ennyi regisztráció van és nem mindenki jut el oda, vagy csak simán regisztráció nélkül belenéz. Amennyi e-healthet, meg egyéb típust eladnak, az meg ugye plusz felhasználókat jelent.

A végén említik még a patronokat, de ugye elfelejtik az utántöltő folyadékot. Esetleg ennek mostanra utána nézhettek volna.

A következő kettőre különösen semmit sem kell kommentálnom, annyira béna írások. Elnézést a kifejezésért, de tényleg azok:
http://index.hu/tudomany/2012/03/19/az_elso_lepes_a_gumino_fele/

http://index.hu/tudomany/2012/03/19/kisporoljak_a_nikotint_az_elektromos_cigibol/

 

Update:
Az utolsó index cikkre egy reagálás, ami mindent megmagyaráz:
http://www.ecigionline.com/boards/t/7/csevego.aspx
Rá kell keresni a "Ecigi elektromos cigaretta fórumba beírta: 2012. március 19. 23:59" szövegre idézőjelek nélkül.
Nagyon röviden, az Index cikk téved a szakértőkkel együtt. Az agyonajánlott leszoktató eszköz, a Nicorette rágó inkább árt az egészségnek (abban van rákkeltő anyag, míg a folyadékokban nincs - nem a nikotinról van szó, mert az nem rákkeltő), a folyadékokban meg igazából csak olyan
koncentrátumban találtak egyszer 1%-nyi ártó anyagot, aminek 90%-a távozik a gőzzel, tehát 0,1% marad meg a szervezetben. Ezt is csak egy alkalommal, 18 tesztelt folyadék közül egyben, ami egy hibás keverés miatt történt. Azóta sem tudták kimutatni a ietilén-glikolt (DEG-et) egyetlen folyadékban sem.

Jelenleg az USA-ban legális az elektromos cigaretta és az FDA nem tud mit felhozni érvként ellene. Nálunk lemaradtak a 2008-as kimutatásoknál, míg az USA-ban bármely felnőtt ember szabadon megveheti és használhatja az elektromos cigarettát. Meg kéne nézni (nem fogják, mert a birkáknak elég a félinformáció is, hiszen "felrobbant egy ecigi") az új kimutatásokat, de a jelenlegi helyzetről nem is akarnak tudni.
 

Szerző: Serrin  2012.03.19. 18:56 4 komment

Címkék: törvény szabályozás linkajánló [updated]

A bejegyzés trackback címe:

https://ecigiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr554325734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ozirisz · http://el-maszat.blog.hu 2012.03.20. 23:20:35

A béna írások közül az elsőt magánvéleményeknek nézem, úgy semmi gond, ők ezt tapasztalták, én meg teljesen mást.
A második egész korrekt (a médiahisztihez képest), sőt, tanulságos is, mert tapasztalatom szerint komolyabb gőzt produkáló eszköznél nem igaz az 1 ml liquid = 1 doboz cigi arány. Márpedig ha Mellowék belerakják a doboznyi nikotint, akkor érdemes a gyengébb verziót venni.

Valami filmben mondták egyszer, hogy ha az ember épít száz hidat, és leszop egy f_szt, akkor az utókor nem hídépítőként, hanem f_szszopóként fog emlékezni rá (azért a konzumfinomkodás, mert nem tudom, hogy működik a moderálás itt). Az e-cigi most már mindörökké robbanó és mérgező cuccként lesz elkönyvelve, hiába csak 1-1 eset volt a többmillió problémamentes közül. Ez van, a hülyeségre bármi ráépíthető, elbírja...

AnRea 2012.03.21. 08:43:54

Nekem az indexen megjelent legutóbbi cikkel az a legnagyobb problémám, hogy látszólag belefektettek némi energiát a cikk megírásába, csak éppen nem voltak közben tisztességesek.
Nyilván egy központilag kiadott irányvonalnak kell megfelelniük, ha a témában megszólalnak. Csakhogy, ha ennek ellenére megszólalnak, és kiszolgálják ezt a felsőbb utasítást, akkor tisztességtelenek.
Félretájékoztatják az embereket. Ráadásul úgy, mintha tisztességesen, alaposan kivesézték volna a témát. Pedig nem.
A cikkben össze-vissza keverik a fogalmakat, a cigaretta és liquid típusokat, az árakat, a minőséget.
Azért egy alapos utánajárást feltételezve, el kellett volna jutni egy minőségibb típusig, és ki kellett volna derülnie, hogy egy használható készülék, ami már jó minőség, 9 és 12 ezer forint között beszerezhető.
Ezek 900 és 1100 mHA teljesítményű készülékek, mert ez alatt nem érdemes megvenni semmit. Ezekhez minimum ezer forint/darab áron lehet porlasztót venni, de a tényleg jó minőség 1700 és 2000 forint között mozog. Igen, drága, de legalább működik, és nem egy napig, vagy hétig.
Én tisztességtelennek tartom, hogy a dohánylobbit, és az általuk lefizetett döntéshozókat kiszolgálják. Nem hiszem, hogy megfizetik őket azért, hogy tolják a szekerüket.

Serrin 2012.03.25. 15:23:57

@AnRea: A véleménnyel a bajomat inkább egy példával mondanám el. Pl.: ha autókat tesztelnék és a legolcsóbb, legócskább autót próbálnám csak ki, akkor nem írnám le, hogy minden autó sz_r. (Fogalmam sincs a moderálási elvekről, én nem nyúltam hozzájuk.)
Ha mobilokat tesztelnék, akkor a kínai "csodákról" (lásd www.mobilarena.hu) írt tesztek alapján nem húznám le bármelyik mást mobilt.

Ha én nem ismerném az elektromos cigaretákkat, akkor a véleményes cikk alapján nem is akarnák venni. Ráhúzták az összesre a véleményüket, anélkül, hogy mást is igazából megnéztek volna. (EGO, Joye 510, NGP, stb. - nem mondhatni, hogy ne lenne normális.)

A tudományos jellegű, mert pont azért rossz, amiért te is annak tartod. Fele akár igaz is volt valamikor, de mindegyikre van már magyarázat. A többi meg szimplán hazugság volt benne.

Normális eljárás az lenne, ha mindegyikre írnának egy cáfoló cikket is. Szerintem ez nem fog megtörténni.

Serrin 2012.03.25. 15:25:11

Az előző mindkettőtöknek válasz volt. :)
süti beállítások módosítása